Реклама / Ads
8| 10413 |10.07.2017 НОВИНИ

Президентът Радев изригна срещу кабинета: Хаосът е пълен, виждам го всеки ден

.
Румен Радев
„Вижте, хаосът е пълен. Този хаос го виждам всеки ден.” Това каза президентът Румен Радев след въпрос как гледа на идеята за рестарт на процедурата за закупуване на нов изтребител.
 
Държавният глава участва в отбранителен форум в София. След това той бе попитан какво мисли за обрата в позицията на правителството – че е възможен рестарт на процедурата заради действието на временната парламентарна комисия, която се занимава с казуса.

„Що се отнася до проектите, мисля, че те не са в синхрон с това, което става в Европейския съюз. Наистина аз виждам желание не да се реализират, а да се протакат и особено с това последно решение ние се връщаме обратно в 2011 г., когато тепърва започна процесът, когато се искаше информация.”, коментира президентът.

След питане – има ли проблем между институциите в говоренето по отношение на изтребителите и действието на парламентарната комисия, президентът заяви: „Вижте, хаосът е пълен. Този хаос го виждам всеки ден.”

Румен Радев заяви още, че откакто се занимава с темата, винаги е искал да се закупят нови съвременни самолети. Той намекна, че „Грипен” не е най-добрият вариант, но това е единственият самолет, който можем да си позволим: „Най-добре, разбира се, F-18, ако ме питате мен, най-добре „Еврофайтър” нов, най-добре „Рафал” нов, най-добре F-16 нов. Прекрасни самолети. Но винаги сме катастрофирали в тези си опити с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка. Много ще се радвам, ако правителството успее да постигне така наречената политическа цена. Отсега да ви кажа отговора – няма да стане. Виждал съм последните 10 години как много държавници са опитвали да постигнат тази цена, никой не успя. Тези самолети струват пари. Те надхвърлят, пак казвам, чувствително финансовата рамка, която ни е определена от парламента, нека не го забравяме. Разбира се, ако са решили да дават много повече пари – аз нямам нищо против. Стига да се намерят тези пари и стига да обясним на обществото, че те трябва да бъдат дадени.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5384 |10.07.2017 Радев: Без обща отбрана ЕС губи до 100 млрд. евро годишно . 6| 7753 |09.07.2017 Стефан Данаилов: С президента Радев не се чуваме, явно нямаме нужда един от друг . 2| 6110 |06.07.2017 Радев: България е застрашена от миграционната криза . 3| 8395 |07.07.2017 Цветанов: Не ми е гайле, да се занимавам с оценките на президента Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads