Реклама / Ads
51| 7141 |22.03.2020 НОВИНИ

Президентът Радев наложи вето върху текстове от извънредния закон, връща го в парламента

.
Моето решение е да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно разглеждане в парламента, заяви президентът Румен Радев. Законът атакува последните остатъци от свободата на словото, каза държавният глава.
 

Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се ползва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Липсата на оборудване и кадри в здравната система се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза. В такива условия работата медиците и хората във важни производства, посочи президентът.


Законът атакува свободата на словото и няма дефиниция за фалшивите новини, но пък хората ги грози затвор за това. Гражданите и експертите ще са принудени да си налагат автоцензура и то в условия на променливо разбиране за пандемията. Тази норма може да бъде употребена за интепретиране на всяко неудобно свободомислие. Това ограничение според приетия закон остава и след изтичане на извънредното положение", заяви Радев.


Икономическата криза засега е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда от подкрепа, а не от заплахи. Всички страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за безработните и предприемачите. Отделят се милиарди. Възможностите на бюджета ни са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите, ще породи социално напрежение. Гладът ще надделее над страха и последствията ще са разрушителни. Затова правителството неотложно трябва да преразгледа политиката си към засегнатите, каза още  президентът.


Спекулата руши доверието в обществото. Срещу нея трябва да има безкомпромисни мерки, но те да не водят до блокиране на стопанските дейности, заяви Радев. Според него в закона има куп предложения, които нямат общо с борбата с коронавируса. Той обяви, че тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото резултати.


Радев заяви, че се надява народните представители да се съобразят с мотивите за ветото. "Правителството да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите - и то конкретни и адекватни. Има бъдеще и след извънредното положение и от разума ни днес зависи какъв ще е утрешният ден на България", завърши Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 8619 |22.03.2020 Радосвет Радев прогнозира, че България ще стане фабриката на Европа . 13| 4604 |20.03.2020 В Бавария наложиха пълно ембарго върху излизането от вкъщи за 2 седмици . 2| 5039 |18.03.2020 Два съмнителни случая на COVID-19 в Елин Пелин. Наложиха вечерен час . 8| 3777 |18.03.2020 Президентът: Не трябва да стане така, че един ден гладът да победи страха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads