Реклама / Ads
0| 4203 |25.08.2017 НОВИНИ

Президентът Радев: Отношенията ни с Франция имат стратегически характер

.
Еманюел Макрон и Румен Радев Източник: БГНЕС
Президентът Радев благодари на френския си колега Еманюел Макрон, че България е сред първите страни от неговата обиколка в Източна Европа. Това е качествен ръст на отношенията между двете държави, каза Радев по време на съвместната си пресконференция с френския президент Макрон, който е на двудневно посещение в страната ни.
 
Днешната среща демонстрира ясно, че България гледа отогворно на отшението си с Франция. Надяваме се да изпълним тези отношения с конкретно съдържание във всички области от взаимен интерес. Обсъдихме важни аспекти от нашето сътрудничество, каза Радев. По думите на Радев е необходими да стимулира сътрудничеството в областта на туризма и културата и в преките контакти между хората. Изразихме задоволство от сътрудничеството в областта на отбраната. Това сътрудничество ще продължава с различни проекти, каза държавният глава.

Той посочи, че е изразил очакване Франция да даде подкрепата си за усилията ни в интеграцията в Шенгенското пространство, както и за членството ни в приемната на еврозоната, посочи още Радев. По думите му отношенията ни с Франция имат стратегически характер. Обсъдихме и важността от развитието на силна европейска отбранителна индустрия като задължителна част от силна Европа на глобалната сцена. Овлядяването на миграцията и намаляването на риска от терористични атаки изисква сериозно сътрудничество, засилена охраната на външните граници и борба с нелегалния трафик, засилена политика на връщане и реформа на общата европейска система за обежище, каза още той.

.Ще очакваме подкрепа и за един от най-големите ни приоритети - кохезионната политика, каза държаният глава. Споделих загрижеността на президента Макрон относно директивата за командироване на работници. Този проблем е от компетенцията на българското правителство, но ще споделя, че България е против измамите със социални осигуровки, заобикалянето на правилата. За това трябва да има засилено сътрудничество със социалните служби и по- силен контрол, каза Румен Радев.

Споделям необходимостта от нормативни промени, които да запазват правата на работниците, да подобряват условията на труд, посочи той. По думите му въпросът за социалните права не се изчерпва само с директивата за командироване на работниците. На лице са и редица други проблеми като данъчен дъмпинг, корпоративен дълпинг, както е налице и неколкоратно по-ниско заплаще на работниците от новите страни-членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги, в сравнение със заплащането на техните колеги от старите страни членки за същото количество и качество на труда. Той му благодари за съдържателните и конструктивни разговори. В негово лице Европа има нови идеи и харизма, от които нашият съюз има нужда, каза Румен Радев.

Радев изтъкна, че евроинтеграцията на Западните Балкани е един от приоритетите на предстоящото българско председателство на ЕС. „И точно заради инициативата на г-н Макрон, закриляща Европа, трябва да имаме много по-мащабно мислене за стабилността ѝ", допълни Радев.

Франция може винаги да разчита на България като партньор и приятел, посочи президентът Радев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5290 |24.08.2017 Президентът Еманюел Макрон кацна във Варна . 1| 3859 |21.08.2017 Президентът: Трябва ни нов изтребител, а не поддръжка на старото . 25| 9797 |20.08.2017 Президентът: Гарантирам сигурността на Цветан Василев . 0| 4821 |14.08.2017 Румен Радев: Смъртта на Панде Ефтимов е загуба за цяла България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads