Реклама / Ads
2| 4837 |18.01.2017 НОВИНИ

Президентът Радев свидетел в съда срещу Ненчев

.
Николай Ненчев
Месец след встъпването си в длъжност, новоизбраният президент Румен Радев ще се изправи пред Софийския градски съд като свидетел, съобщи ”Правен свят”. За 22 февруари е насрочено делото срещу военния министър в оставка Николай Ненчев за ремонта на руските изтребители МиГ 29, за която дата са призовани всичките 23 свидетели от списъка на прокуратурата, съобщиха по-рано днес от Софийския градски съд.
 
Делото ще се гледа от съдия Стефан Милев. Един от свидетелите, посочен от държавното обвинение, е именно избраният за държавен глава Румен Радев, научи "Правен свят". Между Ненчев и Радев имаше задочен спор за състоянието на авиацията. Николай Ненчев е привлечен под отговорност за два отделния случая, в които според прокуратурата е извършил престъпление по служба.

Обвинението твърди, че от май до септември 2015 г., Ненчев не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на авиацията на ВВС, като не изпълнявал договорите за ремонт на руските изтребители с фирмата производител "РСК МИГ". "Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО "РСК МИГ".

Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството", твърдят от прокуратурата. От ноември 2014 г. до края на март 2016 г. Ненчев не утвърдил и проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолетите МиГ-29, с което не осигурил авиационната безопасност и летателната годност ВВС.

 Според прокуратурата значителните вредни последици за армията се изразяват в спаднал нальот на пилотите на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от поне 80 часа за година. "Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци", посочват от държавното обвинение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5120 |17.01.2017 Радев: Аз съм шпионин на българския народ . 17| 6426 |17.01.2017 Борисов: Не вярвам Нинова да не помага на Радев за правителство . 9| 5627 |17.01.2017 Буруджиева: Тонът между Радев и Борисов е смекчен . 2| 3909 |16.01.2017 Сергей Игнатов: Радев е внезапно възникнал герой

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads