Реклама / Ads
0| 4286 |29.01.2018 НОВИНИ

Президентът Радев: Твърдо стоим зад приоритета Западни Балкани

.
Румен Радев
Значимият приоритет на нашето председателство са Западните Балкани, каза президентът Румен Радев в словото си на традиционния за началото на годината прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България, в Националния исторически музей.
 
Държавният глава се обърна към присъстващите посланици на държави от този регион и ги увери, че твърдо стоим зад този приоритет. Без да върнем вниманието на Европа към този регион, тя не може да бъде единна, сигурна и стабилна. Европейското призвание на страните от Западните Балкани не подлежи на дискусии изобщо, но когато водим този дебат, трябва да бъде ясно, че оценката се основава на индивидуалните постижения на всяка една страна, отбеляза Румен Радев.

Той каза, че българското председателството на Съвета на ЕС е едновременно и предизвикателство, и отговорност, и огромна възможност. Очакват ни напрегнати месеци, но ние имаме ясни цели и приоритети. България трябва да бъде инициатор и модератор на важни дебати, които да търсят консенсус и рационални решения по много важни теми от дневния ред на Европа. Ценностите, от които се ръководим, са солидарност, политическо единство, сигурност. Важно за Съюза е и намаляването на различията в икономическото развитие и жизнения стандарт между Изтока и Запада, Севера и Юга, отбеляза Румен Радев.

По думите му едно от големите предизвикателства е да търсим баланс в едновременното поставяне на масата на стратегическите дългосрочни приоритети за Съюза и въпроси, които не търпят отлагане - като мигрантската криза, охраната на външните граници на ЕС, дебатите около Многогодишната финансова рамка, намаляващия бюджет в резултат на Брекзит и как той ще бъде балансиран, така че да не страдат социалните политики и сигурността на ЕС. За кохезионните фондове президентът Радев заяви, че въпросът не е дали, а как те трябва да бъдат продължени по най-ефективен и резултатен начин. Уникалното достояние на ЕС е солидарността, добави президентът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8963 |26.01.2018 Цветанов: Президентът ни въвлича в постоянни конфликти, завижда на Борисов . 13| 5430 |25.01.2018 Радев: Не обиждам, а констатирам . 1| 4773 |24.01.2018 Муравей Радев: Веднага трябва да започнем присъединяване към еврозоната . 8| 4378 |24.01.2018 Т. Биков: Президентът се отчете чрез нашето управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads