Реклама / Ads
1| 4410 |15.09.2015 НОВИНИ

Президентът: ЕК да разчита на подкрепата ни за Европейския енергиен съюз

.
Росен Плевнелиев
От критично значение е държавите от региона да работят заедно за ускоряване и задълбочаване на енергийното сътрудничество в Югоизточна Европа, заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря на „Дондуков“ 2 със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по енергийния съюз Марош Шефчович, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Комисар Шефчович е на официално посещение в България в рамките на обиколката си в държавите членки на ЕС за представяне на ползите от изграждането на Европейски енергиен съюз (ЕЕС).

Сътрудничеството на основата на пазарни принципи, устойчиво развитие и прозрачност на енергийния сектор ще гарантира сигурността на енергийните доставки, подчерта държавният глава по време на срещата. За да сме способни обаче да създадем функциониращ енергиен пазар, имаме нужда от адекватна свързаност на енергийната инфраструктура – както за пренос на електроенергия, така и на природен газ, посочи президентът. „България ще разчита и винаги ще подкрепя Европейската комисия в усилията й да създаде платформа и адекватна рамка за постигане на това сътрудничество“, категоричен беше Росен Плевнелиев и открои желанието на страната ни да бъде част от решенията за сектор „Енергетика“ на европейско равнище. Държавният глава припомни също така, че страната ни работи за либерализиране на пазара на електроенергия до края на 2015 година.
Според президента, енергийната ефективност също е един от най-важните приоритети за бъдещата енергийна политика на Европа.

Президентът Росен Плевнелиев изрази благодарност на комисар Марош Шефчович за неговата отдаденост на каузата за изграждането на Европейския енергиен съюз. „Напълно подкрепяме усилията на ЕК в посока на подобряване на свързаността на енергийната инфраструктура“, заяви държавният глава и отново се обяви за повече интеграция в противовес на регионалната изолираност, в контекста на предизвикателствата пред страните от региона.

България може да бъде една от държавите, които най-много ще спечелят от изграждането на ЕЕС, заяви от своя страна комисар Марош Шефчович. Вицепрезидентът на ЕК запозна българския президент с амбициозните планове на Комисията до средата на 2016 година, свързани с изработването на правната рамка на ЕС по измененията в климата, както и по отношение на прозрачността на договорите в енергийния сектор и насоките за споразуменията между държавите членки на ЕС в областта на енергетиката.

Подготвя се и единна европейска стратегия за развитие на инфраструктурата за съхранение и пренос на природен газ, включително за изграждането на терминали за втечнен природен газ на територията на ЕС. Ще бъдат преразгледани също така директивите за възобновяемите европейски източници и за енергийната ефективност, така че през 2017 г. всяка държава членка да може да изготви и представи национален план за развитие на енергийния сектор, посочи комисар Шефчович.
Европейските граждани трябва да бъдат запознати с ползите от създаването на Европейския енергиен съюз, за да имаме тяхната подкрепа, заяви още вицепрезидентът на ЕК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4690 |10.08.2015 Президентът: Признателни сме за подкрепата в този мъчителен момент . 2| 8944 |10.08.2015 Президентът: Местни избори и референдум на 25 октомври . 0| 4777 |21.07.2015 Нинова: Министър Иванов спекулира с подкрепата за съдебната реформа . 0| 5788 |11.07.2015 Дончева: Борисов ще играе за президент с подкрепата на ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads