Реклама / Ads
5| 5214 |08.04.2013 НОВИНИ

Президентът сезира КС, смущавал го морският закон

.
Източник: Булфото
Президентът Росен Плевнелиев ще упражни конституционното си правомощие и ще сезира Конституционния съд във връзка с новосъздадени разпоредби на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, които предвиждат учредяване право на строеж без търг и конкурс.
 

От прессекретариата на държавния глава съобщават, че с текстове в закона се разрешава строителство на ново пристанище за обществен транспорт с регионално значение, рибарско пристанище, яхтено пристанище, пристанища със специално предназначение, специализирани обекти  и пр.

Разпоредбите на закона предвиждат правото на строеж да се учредява без търг или конкурс в полза на физически или юридически лица, които са регистрирани като търговци и имат инвестиционна инициатива за строителство. Законът не предвижда определен срок, за който ще се учредява правото на строеж. Правото на строеж за посочените пристанища може да бъде безсрочно.

Мотивът на президента да сезира Конституционния съд е, че особеното право на ползване на обекти, които са изключителна държавна собственост, се предоставя чрез концесия при условия и по ред, определени със съответния закон, както изисква чл. 18, ал. 5 от Конституцията. Вътрешните морски води, съгласно чл. 14 от Закона за водите, са изключителна държавна собственост. Поради значимостта си, те са посочени в чл. 18, ал. 1 от Конституцията. Всеобщата полза на тези обектите е до такава степен очевидна, че конституционният законодател е счел за необходимо да я защити в основния закон.

Конституционно предписаната висока степен на правна закрила не може да бъде обезпечена при допуснатото обременяване на тези обекти с право на строеж. Според държавния глава в условията на икономическа криза, трябва да се търсят мерки за развитие на икономиката, но това не трябва да става за сметка на други конституционни ценности и принципи. Когато държавата упражнява своите правомощия върху обекти, които са изключителна държавна собственост, тя трябва да има водеща роля, за да осигури „публичноправна значимост и всеобща полезност“ на тези обекти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4950 |06.04.2013 Вицепрезидентът: Законни или не, СРС-тата подкопават доверието . 1| 5531 |02.04.2013 Сезираха прокуратурата заради Кирил Йорданов . 40| 4986 |29.03.2013 Президентът ще преподава на Яне Янев конституционно право . 42| 5198 |20.03.2013 До 2020 г. всички панелки да се санират, иска президентът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads