Реклама / Ads
0| 4149 |29.07.2015

Президентът ще назначава шефа на НСО за срок от 5 г.

.
Началникът на НСО ще се назначава от президента на републиката с указ след съгласуване с Министерския съвет за срок от 5 години. Това реши парламентът, който одобри на второ четене текстове от законопроекта за НСО.
След изтичане на този срок началникът на службата може да бъде отново преназначаван за още 5 години, като той ще има двама заместници. За началник на службата пък може да бъде назначено лице, което има 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от който поне 5 години на ръководна длъжност.

Спрямо своите задължения, ръководителят на НСО ще информира президента и министър-председателя по тяхно искане или по своя инициатива по въпроси от компетентността на службата и ще се отчита пред Народното събрание. Парламентът пък ще упражнява контрол върху дейността на службата съгласно конституцията на страната чрез постоянна комисия, записаха депутатите.

НС гласува още кой има право на охрана по Закона за НСО. Това са президентът, председателят на НС, премиерът, вицепрезидентът, председателят и членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на НС, министрите, тримата големи в съдебната власт, омбудсманът, кметът на столицата, както и чуждестранни гости с висок ранг.

По време на изпълняването на своята ръководна длъжност, лицата не могат да се откажат от охрана и ще трябва да се съобразяват с указанията за безопасност, дадени от НСО.

Специализиран транспорт в мирно време пък ще се осигурява на членовете на Министерския съвет, КС, заместник-председателите на НС, председателите на ВКС и ВАС, омбудсмана и кмета на столицата. Бившите премиери и председатели на НС пък ще имат право на специализиран транспорт до 4 години след освобождаването им от длъжност. В същото време на лицата, които са били президенти, се осигурява охрана при условията в специален закон, в който е разписано, че имат право на пожизнена такава.

С гласувания законопроект Национална служба „Охрана” вече е специализирана военизирана държавна служба към президента на републиката. С гласуването депутатите приеха НСО да бъде юридическо лице със седалище София, а нейния началник да бъде първостепенен разпоредител с бюджет.

Депутатите решиха още органите на НСО да могат да спират транспортни средства чрез тяхното повреждане, когато водачът им застрашава охранявано лице, обекти или е възникнала опасност за живота и здравето на хората. Служителите на НСО ще могат да използват оръжие само ако е абсолютно необходимо при въоръжени нападение или заплаха с оръжие, за предотвратяване отвличане на охраняваното лице.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Прокурист: Ще има ли оставка на шефа на КЕВР, ако греши за цената на тока? 0| 4298 |29.07.2015 . Бият шута на шефа на ВМЗ-Сопот 0| 4357 |27.07.2015 . ВСС махна шефа на Районна прокуратура Казанлък, разследвали го 0| 5252 |16.07.2015 . Назначават по двама роми във всяка дирекция на полицията 0| 4334 |13.07.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ