Реклама / Ads

56| 5533 |14.09.2012

Президентът ще помилва иконописеца Опиц? Трудно!

.
Иконописецът Йордан Опиц вероятно няма да бъде помилван от президента. Въпреки че държавният глава има подобни правомощия, може да ги използва единствено при наличие на изключителност на случая.

Тази хипотеза важи за случаи, при които са настъпили обстоятелства във вреда на осъдения. Типичен пример за това е, ако здравословното му състояние се е влошило, докато е бил в затвора, коментират запознати юристи с казуса пред OFFNews.

Днес от прессекретариата на президенството информираха, че комисията по помилванията при президента е обсъдила случая, въпреки че до момента президентът не е получавал молба за помилването на Опиц.

„Администрацията на Президента припомня, че помилването е способ за пълно или частично освобождаване от изтърпяване на наказание, наложено с влязла в сила законосъобразна присъда, когато случаят е изключителен. Изключителни са случаи, които радикално се отличават от типичните случаи на изпълнение на съответния вид наказание поради настъпили след осъждането обстоятелства“, се казва в текста на съобщението.

От президенството припомнят още, че комисията по помилванията преценява всеки конкретен случай „на основата на обективно, всестранно и пълно изследване на правната и фактическата му страна, като изхожда от еднакви критерии, принципа на хуманността, правата на третите лица и основните принципи и постановки на наказателната политика“.

Ако президентът бъде сезиран и комисията разгледа случая, тя няма да има никакви правни основания да излезе със становище за помилването на Опиц. Комисията няма и правомощия да отменя присъда, издадена от съда, който е независима институция.

Независимо от предписанията на комисията обаче, вицепрезидентът, който е упълномощен да помилва от името на държавния глава, може да не се съобрази с тях и да помилва осъдения.

Присъда може да бъде отменена само от съда, но това може да стане единствено, ако осъденият поиска повторно разглеждане на делото и случаят мине традиционния триинстационен път.

Втора възможност за Опиц е той да обжалва съдебното решение пред Европейския съд за правата на човека.

Трети изход за него е да се обърне към главния прокурор, който от своя страна може с постановление да спре изпълнението на присъдата. Това обаче засяга отново изключителни случаи, най-вече свързани със здравословни проблеми.

Тогава осъденият може да бъде изпратен в болница за лечение. И в този случай обаче той няма да избегне затвора, защото той може да бъде върнат там, веднага след като се установи, че здравословното му състояние се е подобрило.

В ръцете на прокуратурата стои и друг лост, но е малко вероятно той да бъде изполван – може да бъде искано ново разглеждане на делото. Това обаче противоречи на първоначалната позиция на прокуратурата по това дело, а именно оставането в сила на решението, с което първоначално на Опиц е дадена 7-годишна присъда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Президентът: Дружбата с Русия не по братски, а по равно 65| 5333 |13.09.2012 . Президентът: Има прогрес в разследването на атентата 16| 5059 |14.08.2012 . Президентът: Скоро ще има резултати в разследването на атентата в Бургас 45| 4666 |11.08.2012 . Президентът: При мен вето по поръчка няма да има 53| 4760 |14.07.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ