Реклама / Ads
18| 5791 |31.05.2013 НОВИНИ

Президентът: Служебното правителство успокои държавата

.
Източник: Булфото
Служебното правителство се справи с двете най-важни задачи - успокои ситуацията в страната и организира провеждането на изборите.
 

Това каза президентът Росен Плевнелиев в Президентството на отчета на служебното правителство.

"Организацията на изборите беше на ниво, такава е и оценката на международните наблюдатели", каза Плевнелиев.

"Моето мнение е категорично и ясно - изборите бяха проведени на ниво. Служебното правителство работи открито и диалогично. Надявам се и в бъдеще този начин на работа да продължи, защото само така можем да отворим вратите за гражданите", посочи държавният глава.

"Това е и правилната посока за възстановяване на доверието между правителството и хората. За пореден път се доказа, че служебните министри са тези, които са успокоявали нацията и ситуацията в страната. Преди малко повече от два месеца и половина оттук започна пътят на служебното правителство на Марин Рaйков, тук бяха очертани и неговите приоритети, каза Плевнелиев. Много проблеми имаше на дневен ред, които не търпяха отлагане", допълни той.

"Гражданите поискаха прозрачност в сектора енергетика и служебото правителствo отговори на това очакване. Над 200 договора бяха качени на сайта на министерството. За 2 месеца бяха раздадени над 300 млн. лв. кредити по програма Джеръми на малки и средни предприятия. Сега българските граждани, които искат домовете им да станат енергийно ефективни, могат да намалят сметките си на половина. РРБ осигури допълнително 100 000 лв. за хората, които не могат да си позволят и малкото оставащи 25% по програмата", каза президентът.

Той подчерта, че правителството е продължило работата и по инфраструктурните проекти. Министерството на правосъдието направи оценка на работата по съдебната реформа. Електронното управление намери своето дългоочаквано решение. Министърът на електронното управление само за 10 седмици изготвиха ясен план и приоритети. Искрено вярвам, че ако се положат системни усилия и се продължи постигнатото, до края на 2015 г. България може да има сериозен пробив по отношение на електронното правителство.

"Като едно от най-смелите решения на служебното правителство бих определил въвеждането на правила за прозрачност на парите на държавните дружества с цел диверсификация и намаляване на риска. Искам да отлича най-важното, което беше свършено. Една от първите задачи на правителството бе всяко едно министерство да направи анализи. Служебното правителство още в първия си ден изготви пакет в размер на 40 млн. лв. за най-пострадалите и най-нуждаещите се хора в страната. Безработицата спадна с 1.6%", каза президентът.

Плевнелиев посочи, че лихвите са паднали по време: "Ясни цифри, които показват много вложен труд и добър резултат. Застраховката срещу неплащане на дълг - предвестник на криза за всяка една от държавите, по време на служебното правителство падна. Това по думите му означава само едно - доверието на международните инвеститори се е повишило".

"Служебното правителство бе правителство на България, което работи по националните приоритети", каза Плевнелиев и призова новото правителство да подкрепи и продължи проектите на служебното правителство.

"Искаше ми се въпреки краткия мандат на служебното правителство да бъде завършен и законопроектът за професионалното образование. Един ден от дистанцията на времето историята ще даде своята обективна и безпристрастна оценка.

Аз не претендирам за безпристрастност. Аз избрах министрите от служебното правителство. Служебното правителство успокои държавата, гарантира плавен и демократичен преход към нов парламент и правителство. Служебното правителство си тръгва достойно с високо вдигната глава. Не допуска сериозни грешки. Може би единственото правителство, което до последния ден работи в екип. Когато никой не искаше да поеме отговорност, тези достойни българи поеха отговорност. Съмняваха се, че ще се справят, но се справиха. Служебното правителство доказа, че България може да се управлява без задкулисни договорки. Служебното правителство създаде режим на диалог и сътрудничество", каза Плевнелиев.

"Едно от най-големите постижения е, че направи енергетиката далеч по прозрачна. За първи път в България се проведе честен разговор за енергетиката. Служебното правителство направи и значителен пробив в проекта Набуко Запад", каза още той.

"С този проект, за пръв път България може да извоюва свободата и правото от кого да избира да доставя газ. Служебното правителство продължи работата по еврофондовете. Екипите в министерството, които отговарят за ерофондовете си разбират от работата, но комуникацията между тях не е най-добрата, каза той и посочи,ч е затова е необходимо да има вицепремиер по еврофондовете. След две седмици стартират преговорите с Европейската комисия по споразуменито. Това е важно, за да може България да използва еврофондовете от първия ден", каза още държавният глава
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 6690 |30.05.2013 Сидеров: Нямам пръст в това правителство . 17| 5565 |28.05.2013 Еколози стачкуват мирно срещу правителството на Орешарски . 15| 6460 |27.05.2013 Гласуват новото правителство в сряда . 36| 6550 |26.05.2013 Пламен Орешарски: Правителството е на 90 процента готово!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads