Реклама / Ads
45| 5318 |11.10.2012 НОВИНИ

Президентът се спря на Борис Велчев за конституционен съдия

.
Досегашният главен прокурор Борис Велчев беше номиниран за член на Конституционния съд (КС) от президента Росен Плевнелиев.
 
Това съобщи самият държавен глава в отговор на въпрос от журналисти.
Плевнелиев припомни, че е имало три кандидатури, но не пожела да обяви имената на останалите двама, а само посочи, че това са много достойни, доказани експерти и допълни, че не би искал да се спекулира около тях.

Борис Велчев е човек, който е доказал своята компетентност, комуникативност, човек, който направи много за системата за правораздаване, ако сравняваме какво е било преди него и това, което той постига, каза президентът Плевнелиев.

По думите му България е на прав път, тя прави своите реформи, включително и в сектора на правораздаването и Борис Велчев е част от тях. Държавният глава посочи още, че Борис Велчев ще бъде достоен член на Конституционния съд.

Малко по-рано самият главен прокурор Борис Велчев дни, след като Софийският градски съд (СГС) оправда всички подсъдими за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, разкритикува поведението на един от наблюдаващите прокурори в процеса – Милко Момчев, който е обвинител и по делата „Октопод” и „Шамара”.

След произнасянето на решението на СГС той посъветва журналистите да отправят въпросите си към прокурора, който е писал обвинителния акт. Ден по-рано Момчев поиска подсъдимите за жестокото убийство - Орлин Аврамов и бившите съпрузи Пламен и Димитрина Калайджиеви, да получат по 25 г. затвор. Борис Велчев нарече поведението на Момчев „неуместно” и добави, че е „хубаво прокурорите да могат да носят отговорност”.

След като прочете оправдателните присъди, съдията по делото Владимир Астарджиев заяви, че "сякаш следователите са се бояли да разследват", съобщава bTV. Освен това заради "професионалната в кавички работа на разследващите" по случая така и не са били установени часът на смъртта на Надежда Георгиева, оръжието и мотивите, с които тримата заподозрени биха планирали убийството й.

За втори път Борис Велчев непряко критикува работата на Милко Момчев, който е обвинител по делото „Октопод” и води разследването срещу рапъра Мишо Шамара за поругаване на герба. Велчев заяви, че не е съгласен с аргументите на Момчев, с които той образува дело срещу варненския изпълнител. Тогава главният прокурор обясни, че от песента на Шамара „Бяло, зелено, червено” трябва да са настъпили вредни последици, за да се разследва случая, а такива няма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6258 |10.10.2012 Осветени нощни разходки в Борисовата градина от ноември . 5| 5591 |08.10.2012 Бойко Борисов поиска още пари за "Набуко" . 24| 6418 |06.10.2012 Т. Дончева: Борисов иска "Белене", само ако участва в проекта . 10| 8553 |05.10.2012 Евакуираха Бойко Борисов в Братислава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads