Реклама / Ads
1| 4924 |11.05.2018 НОВИНИ

Президентът се срещнал с китайския посланик заради Боян Петров

.
Президентът Румен Радев се е срещнал с посланика на Китай Джан Хайджоу във връзка с операцията по издирването на Боян Петров, който изчезна при изкачване на Шиша Пангма от северната страна, съобщи ”Сега”.
 
Посланикът е запознал държавния глава с хода на спасителната операция, в която вече са включени 80 спасители и хеликоптери.

Уви, днешните усилия по издирването на най-успешния ни алпинист също не дадоха резултат. Непалските хеликоптери, които днес се включиха в операцията, са прекратили полетите заради силен вятър. Те не са успели да стигнат на повече от 5000 м височина заради лошото време, а целта е да се проверят лагери 2 и 3 на около 7000 м.

„Министерството на външните работи извърши чудеса тези дни, за да могат да бъдат тези хеликоптери там”, подчерта съпругата на Петров Радослава Ненова, като напомни, че Непал и Китай имат конфликт помежду си. Сега от вятъра зависи колко високо ще се вдигнат машините и дали ще успеят да кацнат.

Нагоре към върха се движи и група спасители. „Там са едни от най-опитните шерпи, които са извършвали легендарни спасявания на Еверест и други места. Техните разкази ми дават тази надежда, че всичко може да има и щастлив край – буквално хора са изваждали от снега и са им възкръсвали в ръцете”, сподели Ненова.

По думите й горе бедстват опитни алпинисти, които и в най-тежки условия могат да оцелеят дълго време. Затова и Боян Петров ще бъде търсен на всички места, където би могъл да се скрие от ледения вятър.

Близките на алпиниста обещават голяма награда на спасителите, ако „преобърнат планината” и го свалят жив.

Легендарният алпинист и водач Мингма Шерпа съобщи за "Дарик" рано тази сутрин, че потегля с хеликпотер, за да търси българския алпинист Боян Петров, който изчезна на 3 май в опит да покори осемхилядника Шиша Пангма. Мингма Шерпа познава добре Боян Петров, организирал е шест предишни експедиции на българския катерач.

Шерпът е първият алпинист успешно изкачил всичките 14 осемхилядници от първи опит, което е рекорд в световната история. По-рано в интервю за "Дарик" той каза, че след трети лагер има заледен участък и е възможно Боян Петров да е там. Непалецът е изкачвал неколкократно Шиша Пангма както по северния, така и по южния склон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5071 |06.05.2018 Президентът няма да приема министри на Борисов с отчети . 0| 4371 |06.05.2018 Президентът Радев на българско гробище в Македония за 6 май . 4| 7084 |05.05.2018 Президентът връчи висшите звания на 11 военни . 0| 4562 |05.05.2018 Президентът връчи Почетен знак на ЦСКА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads