Реклама / Ads
9| 4943 |22.10.2013 НОВИНИ

Президентът П. Стоянов: Бежанците нямат вина за тежкото ни положение

.
Българското общество трябва да намери сили да не се разделя и по темата за бежанците, това заяви президентът на България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов.Според него родните партии трябва да бъдат много внимателни по тази тема, защото не бива заради краткосрочния хоризонт - да се вземат няколко процента повече на избори, да се заиграва и да се създават негативни чувства към бежанците.
 

Въпреки че според Петър Стоянов няма много общо между днешната криза със сирийските бежанци и Косовската криза, той подчерта пред Дарик, че институциите през 99-та година са действали в синхрон като един екип. Той смята, че България е реагирала късно на рисковете от бежанска вълна, а още преди изборите е трябвало да заявим, че можем да осигурим убежище на 2 000 или 3 000 сирийски бежанци. Защото не е въпросът само да ги приемем, а какви условия ще им осигурим, коментира Петър Стоянов.

„Най-вероятно са прави тези, които казват, че сред бежанския поток има и хора с криминални наклонности, екстремисти, фундаменталисти. Ще отговоря, че най-вероятно е така, защото сред 6000 души сигурно има и такива. Но нима сред нас - 7,5 милиона българи, няма хора с криминални наклонности. За това имаме органи на МВР в България. Тяхна работа е да неутрализират тези малцина, които са се промъкнали сред бежанския поток. Като цяло задължително трябва да променим отношението си към бежанците.

Не можем да нахъсваме хората към омраза, не можем да възпитаваме непоносимост към чуждия, към различния. Разберете, това ще даде много тежки резултати в бъдеще. Трябва да загърбим омразата и разделението. Българското общество трябва да намери сили да не се разделя и по този признак. Просто трябва да кажем стоп, трябва да се обединим. Друг е въпросът, че ние реагирахме малко по-късно на бежанската вълна.

Това е един проблем, който изисква максимално напрежение, който изисква максимално съгласие. По този въпрос българските политици задължително трябва да намерят обединение, защото става въпрос за националната сигурност на България. Нашите политици само ще спечелят, ако демонстрират някакъв тип разбирателство в името на големия обществен интерес. Хората чакат това", добави още Стоянов. Времето на издигане на стени свърши, можем ли днес да говорим, че ще решим проблема със заграждения или затваряне на границата, коментира още Петър Стоянов. Според него не бежанците са причина за тежкия живот на българите днес.

„Няма да бъде справедливо да насочим и всички критики към сегашното правителство", отбеляза още той. „Колко души можем да приемем и къде ще ги настаним, това са техническите параметри на проблема, но има и друг момент - моралния, защото от отношението към бежанците зависи как ще възпитаме децата си", подчерта държавния глава в периода 1997 - 2002 г.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5387 |22.10.2013 Президентът обявява до дни тема и дата за свикване на КСНС . 29| 6955 |22.10.2013 Павел Чернев: Предупреждавахме още Първанов за бежанците . 17| 5313 |21.10.2013 Цветанов: Правителството да си внесе вот на недоверие за бежанците . 38| 5628 |21.10.2013 Президентът: За богата държава трябват силни институции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads