Реклама / Ads
1| 4882 |28.01.2008 НОВИНИ

Президентът свиква консултации за избирателната система през февруари

.
Президентът Георги Първанов да свика при себе си на разговор за нужните промени в избирателната система всички парламентарно представени партии плюс ГЕРБ. Това е предложил на държавния глава лидерът на СДС Пламен Юруков.
 

Председателят на синята формация днес отиде на крака при Георги Първанов, за да обсъдят темата. Той уточни, че въпросната среща ще се проведе най-вероятно между 10 и 20 февруари.

След посещението при президента Юруков съобщи още, че двамата са се обединили около това, че листата за гласуване трябва да бъде отворена, за да могат гражданите да я пренареждат по свое усмотрение. Първанов е изложил идеята си към отворената листа да има окрупнени райони с мажоритарно гласуване. Така щяло да се избегне купуването на гласове според него. "Има логика в тази идея, защото много по-лесно е да се купят гласове в малко населено място, отколкото в по-голям район", обясни той.
Пламен Юруков смята, че новата избирателна система на България ще бъде готова до юни. И двамата с президента били съгласни, че това ще бъде най-добрият вариант, за да може до следващите парламентарни избори да има достатъчно време за подготовка.  Лидерът на СДС изрази убеденост, че на вота през 2009 г. българските граждани ще гласуват по изцяло нова избирателна система.

Юруков каза още, че се отнася положително към възможността президентът да има право да свиква референдуми, които да имат задължителен характер. „Аз съм за това да има повече пряка демокрация, в която гражданите гласуват за закони и за политики, а не за личности", категоричен бе той. Синият лидер допълни, че е много важно и въпросът с бъдещите промени в избирателната система да се постави на обществена дискусия. Според него пряката демокрация е не само най-добрата форма за взимане на решения, а е и средство, което прави гражданите политически много по-грамотни.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4718 |28.01.2008 Президентът чувал гласове, твърди Андрей Райчев . 5| 4623 |27.01.2008 Промяна на избирателната система поиска президентът през втория си мандат . 3| 4909 |09.01.2008 Пламен Юруков започна совалки за промяна на избирателната система . 4| 5650 |28.12.2007 Румен Петков разхвали МВР и съдебната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads