Реклама / Ads
9| 4776 |08.10.2013 НОВИНИ

Президентът свиква КСНС заради бежанците

.
Източник: Булфото
Президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност, когато изпълнителната и законодателната власт имат готовност със съответните мерки за справяне с кризата, породена от засиления миграционен натиск към страната ни, обяви днес държавният глава пред журналисти.
 

„КСНС е консултативен орган, същевременно има Съвет по сигурността към Министерския съвет, който е изпълнителен орган и в който се ревизират плановете, осигурява се финансирането и се взимат важните решения", заяви Росен Плевнелиев.

Президентът посочи, че правителството трябва да продължи с усилията си да се справи с миграционния натиск и това е изцяло в неговите компетенции. „Трябва да се ревизират плановете и да бъдат положени допълнителни усилия. В рамките на своите компетенции, когато имаме добра подготовка и когато наистина съм сигурен, че ще се отнесем отговорно, ще свикам Консултативния съвет за национална сигурност и ще поставим проблемите, така че да не се превърне Съветът в излишна говорилня", коментира държавният глава.

Той отново подчерта, че Консултативният съвет не трябва да поражда политическо противопоставяне, а да бъде ефективен инструмент за постигане на консенсус. „Криза има, но бежанци има и в много други държави. Нашата нация има опит и не можем да бъдем изненадани и безразлични към това, което се случва. Трябва да действаме като отговорна държава-членка на ЕС", каза президентът.

Росен Плевнелиев припомни още, че в рамките на КСНС трябва да продължи дебатът за реформите в сектор „Сигурност", „но не на парче, а в пакет." „Важно е изпълнителната власт и парламентът да подадат сигнали, че имаме готовност да дебатираме по продължаване на реформата в сектор „Сигурност", съответно министърът на вътрешните работи да посочи, че има готовност с промените в законите, а Съветът по сигурността към Министерският съвет да е ревизирал своите планове. Така че ще се възползвам от правото си да свикам КСНС, когато дойде подходящият момент", посочи държавният глава.

В отговор на журналистически въпрос президентът беше категоричен, че ще върне за ново обсъждане евентуални законови промени, които биха облекчили правилата за тютюнопушене на обществени места.

„Не мога по никакъв начин да противопоставя като аргументи здравето на нацията и изискванията на един или друг бранш", каза държавният глава. „Режимът, който беше постигнат, е въведен в много европейски държави. Той е ясен, категоричен и дългосрочно правилен. Надявам се да не отстъпим от тази позиция", коментира още Росен Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 5681 |03.10.2013 Президентът: Депутатите водят партизански битки . 18| 5049 |24.09.2013 Президентът пред ООН: България разчита на подкрепа . 24| 5203 |22.09.2013 Президентът: Успяваме, единствено когато сме сплотени и единни . 14| 5292 |21.09.2013 Президентът: Когато българите имат кауза, светът се съобразява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads