Реклама / Ads
24| 5249 |18.03.2016 НОВИНИ

Президентът: Трябват ни нови национални цели

.
Росен Плевнелиев
Вярвам, че въпреки политическите различия институционалното уважение е здрава основа за надграждане на държавния ред. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев в обръщение към народните представители в парламента във връзка с приключилите политически консултации, предаде Фокус.
 
По добра традиция правя това обръщение към НС след приключилия месец на политическите консултации. Тази инициатива на президентската институция, която проведохме за пета поредна година се превърна в работеща платформа за ползотворен ментор, институционален дебат, заяви Плевнелиев.

Трябва да гледаме напред и да формираме нови национални цели, добави той.

Държавният глава благодари на всички парламентарно представени политически сили за конструктивния диалог и отговорния подход, който са демонстрирали по време на разговорите. Вярвам, че въпреки политическите различия институционалното уважение е здрава основа за надграждане на държавния ред, посочи той.

През 2015 година бе направено не малко в редица сектори. След 25 години на тъмно българските служби най-накрая имат ясна законодателна рамка, по която да работят, каза още държавният глава. Той благодари на народните представители за приетият пакет закони в сектор „Сигурност”, по който е постигнат консенсус на Консултативния съвет по национална сигурност през 2012 година.

В режим на широко представителен и конструктивен диалог, бе усъвършенстван пенсионния модел в посока на финансово стабилизиране на пенсионната система и подобряване на адекватността на пенсиите. За първи път Здравната каса не е на минус, а НЕК видимо се оздравява, посочи президентът Плевнелиев.

Той обърна внимание и на приетият Закон за училищното и предучилищното образование, като го определи като „най-смисления национален приоритет”.

Според него, през изминалата година е направен и значителен прелом в енергетиката. „Работим ефективно по националните приоритети за енергийна ефективност, диверсификация и либерализация. Законодателната и изпълнителната власт направиха значителни стъпки, които вече дават резултати. Либерализацията на енергийния пазар в страната се случва с бързи темпове”, категоричен бе държавният глава. По думите му, над 250 000 българи са се включили в Националната програма за енергийна ефективност, а хиляди граждани вече усещат реалния ефект, чрез значително по-ниските сметки за ток. „Благодарение на Националната програма за енергийна ефективност, за първи път в българската енергетика ще спечелят не олигарсите, а стотици хиляди българи”, каза още президентът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8921 |16.03.2016 Четиризвезден генерал и нови генерали в армията . 0| 4995 |14.03.2016 Любомир Минчев е новият треньор на националния по баскет . 0| 4215 |13.03.2016 ЧЕЗ с нови проекти за над половин милион лева извън столицата . 1| 4194 |13.03.2016 В 18 населени места се провеждат нови и частични местни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads