Реклама / Ads
4| 5478 |05.12.2013 НОВИНИ

Президентът: Вето не се налага бързо и емоционално

.
Президентът Росен Плевнелиев Източник: Булфото
Налагам вето само с аргументи. Това, че има един или два проблема в бюджета, първо ще ги анализираме какво е тяхното влияние върху нацията и икономиката за 2014 г. Не може от няколко проблема да стигнем до големия извод за ветото бързо, лесно и емоционално.
 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на връчването на наградите от Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината 2013“. Държавният глава изчаква да види последните точки и запетайки в закона, за да направи своите анализи.

Относно електронното правителство президентът каза: "Гърция вече имат Министерство на електронното правителство. Ние бяхме първи и можехме да сме иноватори на електронното правителство, сега вече това не е иновация. 15 години не можем да направим едно електронно правителство ли? Трябва да го направим", каза Плевнелиев.

По думите му не трябва да губим повече време и да насочим приоритетите си към иновациите в програмната рамка 2014 – 2020 и да ги облечем в съответните механизми. Това трябва да се случи до 3 месеца, защото вече сме закъснели, каза още той. "Необходимо е да направим, така че иновациите да навлязат навсякъде. Докато не премахнем бюрокращината, и докато не осигурим върховенство на закона, няма да достигнем до успех. Стратегически важно е да се въведе Национален иновационен борд. Не може без него. Докато не се създаде някъде в министерствата, ще го създам в президентството. България има огромен потенциал за иновации", каза той.

Плевнелиев коментира и спрените плащания по ОП "Околна среда". "Проблемът в ОП „Околна среда” датира в годините 2008-а, 2009-а и 2010 г. и тогава поне две правителства са управлявали".

Той допълни: „Европейската комисия е един коректен партньор на България. Ние винаги сме получавали от тях професионални съвети и обективна информация, която трябва добре да се анализира, за да може проблемите да се решават. Аз не бих искал да влизам в детайл, кой с какво е допринесъл, но очевидно имаме проблем.

Повече от ясно е, че този проблем в ОП „Околна среда” датира в годините 2008-а, 2009-а и 2010 г. Тогава поне две правителства са управлявали. В тази оперативна програма, много силен е почеркът и на кметовете. Едва ли аз, като президент, ще гледам проект по проект, кой какво е правил, дали е бил червен, дали е бил син. Но е много важно България да има деполитизиран и надпартиен подход по еврофондовете. Да покажем професионализъм. Развихме се не зле”, каза Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 7171 |05.12.2013 Двоен обстрел срещу Светослав Иванов от ГЕРБ . 43| 5443 |01.12.2013 Президентът: Протестите ще подсилят нашата демокрация . 30| 5543 |27.11.2013 НС се спъна в президентското вето; за пръв път в този парламент . 3| 5753 |24.11.2013 Фен на ЦСКА - хит в световната мрежа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads