Реклама / Ads
30| 5099 |10.10.2013 НОВИНИ

Президентът не вижда драматична ситуация с бежанците

.
Президентът Росен Плевнелиев Източник: Булфото
Към момента не виждам драматична ситуация с бежанците. Нещо повече, аз виждам едно достойно отношение на българските граждани в подкрепа на тези, които имат нужда от помощ, заяви в Русе президентът Росен Плевнелиев.
 

Държавният глава коментира, че в историята на България е имало много бежански вълни и институциите са помагали на тези хора. В резултат всяко четвърто семейство у нас е на бежанци. "Гледах репортаж с една жена от Сирия, научен сътрудник, с 4 деца, мъжът й убит във войната. И питам аз, това ли е рискът за България, това ли е тази част от мюсюлманска армия по определението на една политическа парламентарно представена сила в България, която заплашва страната ни? Тази жена, безпомощна, с убит мъж, с четири деца...", попита президентът.

Той благодари на хилядите български семейства, които събират помощи за бежанците и призова да покажем, че сме европейци. Плевнелиев заяви, че правителството има своя план за действие, който е бил ревизиран, и вярва, че институциите ще действат отговорно.

По темата за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), Росен Плевнелиев коментира, че когато има основание и предпоставки, ще го направи. По думите му той не се гордее с последното заседание на КСНС, така че ще организира следващото по най-добрия начин.

"За мен е важно Консултативният съвет по национална сигурност да не бъде говорилня, да не свършва след пресконференцията и да няма никакви действия и следствия след това. Очаквам правителството да даде ясни и категорични индикации, защото темата беше договорена на предишния Съвет по националния сигурност и това беше темата за реформата в сектор сигурност. Съветът е заседавал и по друг начин, той е доказал пред очите на нацията своята ефективност, докато с последното заседание няма как да се гордея", коментира Плевнелиев.

Държавният глава коментира и внесения по-рано днес нов вот на недоверие от страна на ГЕРБ. Той посочи, че българският народ има правото да очаква в парламента качествен дебат, а не процедурни хватки.

"Надявам се, че този път в парламента всички ще се отнесат отговорно, че ще има истински дебат по тази тема и също така очаквам и дълбоко се надявам, че в този дебат ще се родят както проблемите, така и техните решения, защото това е начинът. "Хемус" – чухме много противоречиви послания, три години беше приоритет, ЕК каза да, приемаме я като европейски приоритет, сега не знаем вече какво ще се случва. Тунелът под Шипка, западната тангента на София, част от европейски коридор - не знаем, същевременно преди няколко месеца имаше други послания. Самият аз съм притеснен", каза още Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5437 |09.10.2013 Сидеров: Президентът се плаши от мен; не смее да събере КСНС . 9| 4777 |08.10.2013 Президентът свиква КСНС заради бежанците . 50| 5685 |03.10.2013 Президентът: Депутатите водят партизански битки . 18| 5050 |24.09.2013 Президентът пред ООН: България разчита на подкрепа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads