Реклама / Ads
31| 5910 |31.08.2013 НОВИНИ

Президентът: Виновните в Сирия да понесат наказание

.
Росен Плевнелиев
В Сирия бяха използвани химически оръжия срещу мирни граждани. Това е абсолютно недопустимо. Виновниците трябва да бъдат посочени и съответно трябва да понесат своето справедливо наказание.
 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Рилския манастир, предаде Радио „Фокус” – Кюстендил. Президентът коментира протестите на сирийски граждани, които са се състояли пред Президентството, с апел - България да не се намесва в една бъдеща война. 

„Разбирам, че днес ще има протести и пред Министерски съвет, после те вероятно ще се преместят и на друго място, уважавам всеки протест. Тук обаче става въпрос за българската държава, става въпрос за принципи, от които световната демократична общност и прогресивното човечество не трябва да отстъпват”, заяви президентът. 
Той призова българският парламент - да направи това, което е направено в много други европейски държави - да се направи дебат, да се посочат ясно аргументите и да се прецени, ясно ролята на всеки един в настоящата ситуация и криза, която се намира в региона, която очевидно може да прерасне в по-сериозна глобална криза. 
„Българският парламент е длъжен, и аз апелирам за това, да активира дебати и съответно да се вземат отговорни решения”, допълни Росен Плевнелиев.
Относно бежанците, които прекосяват българската граница президентът заяви, че става въпрос за елементарната човечност, както и за самочувствието на българите, че те са гостоприемни, че те уважават демократичното и човечно право на всеки да получи необходимото уважение и закрила. 

„От тази гледна точка, президентската институция работи усилено, а именно в рамките на своите правомощия за предоставяне на убежище. От друга гледна точка, българската държавност, включително и вчера на заседанието на Съвета за сигурност към министър-председателя, адресира темата, осигурени са необходимите средства, ние сме длъжни да покажем хуманност и човешко отношение”, допълни Росен Плевнелиев. 
В Рилския манастир президентът беше съпроводен от игумена на Рилската света обител Адрианополският епископ Евлогий. Държавният глава присътва на панихида за 70-ата годишнина от смъртта на Цар Борис Трети. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 9404 |31.08.2013 Русия знае кога САЩ удрят Сирия . 15| 6366 |31.08.2013 Ердоган: Да ударим Сирия тотално като Косово! . 4| 5620 |31.08.2013 Очакваме от Сирия по 1000 бежанци на месец . 95| 19900 |30.08.2013 Ударът срещу Сирия трениран в България, Москва нервна на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads