Реклама / Ads
1| 4627 |02.06.2018 НОВИНИ

Президентът запита с Ботевите думи: ”Още ли у нас свестните считат за луди?”

.
Вярвам, че няма българска зла участ, няма българска предопределеност, а има българска воля, българска дързост, българска воля - Ботев е тяхното въплъщение, а всеки един от нас, днешните българи, носи част от тях в себе си.
 

Това каза президентът Румен Радев във Враца на тържествения митинг-проверка, посветен на 2 юни - Деня на Ботев и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

 

Пред множеството граждани и гости на централния площад в града Радев отбеляза, че всяка година идваме във Враца, за да се преклоним пред великия син на България, но го правим и с известно неудобство. "Велик дух, шепа сподвижници и трагична гибел - това е историята на Ботев и неговите другари", каза президентът. Той добави, че това е честа участ в българската история. "Не куршум, а безразличието, страхът, малодушието убиха Ботев", допълни той и отбеляза, че затова българският пантеон е пълен с герои загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава.

 

И колкото сме безразлични и безучастни към техните борби приживе, толкова по-патетично ги славим след смъртта им, каза държавният глава и посочи, че днешният ден не време за патос, а за смирение и размисъл.

 

"Още ли у нас свестните считат за луди, още ли глупецът вредом всеки почита, още ли народът смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина скитат клети, немили-недраги", запита Румен Радев с Ботевите слова и допълни, че отворите са ясни.

 

Той подчерта, че вярва в българската воля и дух, въплъщението на които е поета революционер. Държавният глава се обърна към повече от хиляда туристи, изминали пътя на Ботевата чета тези дни, с думите, че те са носили и усетили в себе си тази сила, воля и доблест. Той призова в заключение всички да повярват в тези качества, така както преди 142 години шепа българи са повярвали и са променили живот ни, а техният кураж трябва да бъде нашето вдъхновение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4756 |30.05.2018 Президентът към абитуриентите: Ученето продължава . 7| 4666 |22.05.2018 Президентът има куража да каже някои неща в Русия, смята журналистът Валери Тодоров . 3| 6143 |21.05.2018 Президентът: Купуваме нови самолети за 1.5 млрд. лева, няма да са руски . 1| 4925 |11.05.2018 Президентът се срещнал с китайския посланик заради Боян Петров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads