Реклама / Ads
5| 4851 |21.11.2007 НОВИНИ

Президентът зашлеви Бойко

.
За месец и половина президентът 78 пъти е ползвал системата за специален режим на придвижване „Мизия”, а столичният кмет е сторил това 84 пъти, според справка на администрацията на държавния глава.
 

Ден след като се закле за втори път столичният градоначалник Бойко Борисов изпрати писма до президента, премиера и председателя на парламента, в които се настоява системата за специален режим на движение „Мизия" да не се използва в пиковите часове от 8 до 9.30 ч. и от 17 до 18.30 ч. Искането, разпространено и в медиите, е във връзка с постоянно увеличаващия се автомобилен трафик и образуване на перманентни задръствания в центъра на града. Ежедневните проблеми в придвижването водят до значително обществено недоволство и напрежение, се казва още в текста. Затова Борисов настоява не само тримата първи мъже в държавата да се придвижват до работните си места без да ползват сини лампи, но и при посещение на чужди делегации, и провеждане на други държавни мероприятия да се има предвид неговата „молба".

Нетърпелив, поради принудителното двуседмично мълчание между първия тур на изборите, когато беше преизбран и кметската клетва на 19 ноември, Бойко Борисов побърза да се изкаже и по ред други въпроси в политиката, съдебната власт и т.н. Ето част от негово интервю в Експрес.бг:

Въпрос: Като споменахте за Путин, съгласен ли сте с мнението на Татяна Дончева, че Георги Първанов се опитва да путинизира България?

Б. Борисов: Тя е права във връзка с това, че на ключови места в държавата стоят негови хора, особено в съдебната система.

Въпрос: Опасно ли е това?

Б. Борисов: Смятам, че се измества центърът на тежестта. Моите уважение към президентската институция, но тя има представителни функции, а премиерът Станишев носи цялата отговорност за държавата. Нормално е, лостовете за управление да са в ръцете на министър-председателя."

Отговорът от президентската институция на кметската хиперактивност не закъсня.

img_6860.jpg
 снимки Вяра Йовева

 
ПРЕССЕКРЕТАРИАТ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

21 Ноември 2007 г.

Съобщение

Уважаеми колеги,

По повод отразено в медиите мнение на кмета на София Бойко Борисов относно нерешените от ръководството на общината проблеми с движението в столицата и ползването на специален режим на движение от държавния глава, председателя на Народното събрание и министър-председателя, Прессекретариатът на Президента е упълномощен да ви информира за следното:

От 2001 година, заедно с президента, премиера, председателя на Народното събрание, министъра на вътрешните работи и официални делегации, правото на осигуряване при движение в централната градска част на столицата е ползвал и г-н Бойко Борисов като главният секретар на МВР, а след това и като кмет на столицата.

Според справка, предоставена от компетентните служби, за периода от 1 октомври до 20 ноември т.г. държавният глава се е възползвал от това право 78 пъти, от които само 12 в пиковите часове сутрин. За сравнение кметът на София е ползвал специален режим на движение 84 пъти. През цитирания период единственото посещение на чужд държавен глава бе това на президента на Франция Никола Саркози, което продължи по-малко от 6 часа и едва ли е повлияло драстично върху постоянния проблем с движението в централната част на столицата.

От първия си ден като държавен глава Георги Първанов е в активен диалог с всяка българска община или кметство. Президентът винаги се е отнасял с разбиране и към проблемите на София, като неведнъж е поемал инициативата в търсенето на техните решения. И занапред държавният глава ще запази активната си позиция във взаимодействието с представителите на местната власт.Президентската институция е готова да подкрепи новото ръководство на Столичната община, когато става дума за защита на интересите на София и нейните граждани. Време е проблемите на столицата да бъдат поставяни честно и отговорно, за тях да се търсят работещи и разумни решения, а не пи ар акции.

Президентската институция смята за необходимо да напомни, че съвременната политическа култура изисква диалогът между институциите да се води пряко, а не чрез медиите.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5178 |09.11.2007 Лазар Груев оглави ВКС, а Бойко Найденов - следствието . 5| 5548 |02.11.2007 Бойко Борисов: За МВР или добро или нищо . 10| 5943 |30.10.2007 “Като порасне, Бойко Борисов ще управлява и държавата” . 8| 6063 |29.10.2007 Бойко Борисов: Има много работа за вършене в София, Станишев се изказа неподготвен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads