Реклама / Ads
79| 5042 |26.03.2014 НОВИНИ

Президентът защити ЕРП-тата

.
Президентът Росен Плевнелиев Източник: Булфото
Президентът призова за завръщане към постигнатия по време на служебното правителство през 2013 г. консенсус за провеждането на реформи в сектор „Енергетика“, които да гарантират независимост на енергийния регулатор.
 

На първа по рода си съвместна работна среща с Управителния съвет на Германо-Българската индустриално-търговска камара и с Френско-Българската търговска камара президентът Росен Плевнелиев коментира редица въпроси, поставени от германския и френския бизнес в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Помолен за коментар на заплахите за отнемане на лицензите на електроразпределителните предприятия, президентът разкритикува прехвърлянето на отговорността за „дупките“ в сектор „Енергетика“ върху дружествата.

„ЕРП-тата формират едва 8% от всички разходи за електроенергия на потребителите, при тях ли е проблемът“, попита Росен Плевнелиев, който отново упрекна административно-командния подход за намаляване на цените на електроенергията.

Според президента една година след събитията от февруари и март 2013 г. ситуацията в енергетиката не се е променила, а според бизнеса – липсва политическа воля за решаване на проблемите в сектора.

По отношение на подготвяни законодателни промени за ограничаване дейността на големите търговски вериги Росен Плевнелиев заяви, че очаква да чуе дискусия по темата в парламента.

Президентът беше категоричен, че трябва да бъдат гарантирани правилата на конкуренцията в бранша, а начинът да бъдат защитени правата на малките производители е да бъдат създадени условия за производство на конкурентни продукти.

Мерките за подобряване на бизнес климата в България, енергийната независимост и диверсификацията на енергоизточниците, ключовите реформи в администрацията, здравеопазването, образованието, правосъдието и вътрешните работи, бяха сред темите, по които бяха обменени мнения.

Политиката „от ден за ден“ не решава проблеми, а политиците трябва да спазват обещанията си, каза още президентът и беше категоричен, че в рамките на конституционните си правомощия ще продължи да работи за по-добра бизнес среда у нас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 10192 |26.03.2014 ЕРП-тата се ослушват за задълженията към НЕК . 72| 5399 |26.03.2014 Борисов: На Станишев президентът му бил виновен . 1| 5444 |25.03.2014 Орешарски:Законът решава за ЕРП-тата . 51| 5016 |25.03.2014 Манолова се гневи; президентът вършел безобразия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads