Реклама / Ads
2| 8385 |11.06.2007 НОВИНИ

Президенти-адаши си говорят на "Георги" и на "Джордж"

.
Джордж Буш и съпругата му Лора с нетърпение очакват да седнат на българска софра. Нашенски специалитети очакват гостите. Ахмед Доган намери повод да не се отзове на банкета; всички останали държавни мъже гладят вратовръзки.
 

 

"Аз казвам на вашия президент "Георги", той ме нарича "Джордж" - с тези думи американският президент Буш започна обръщението си на пресконференцията след разговорите, които двамата държавни глави проведоха на "Дондуков" 2. В Археологическия музей, след като хвърлиха поглед върху експонатите от дълбока древност, президентите застанаха един до друг, за да изразят приятелството и новото качество на взаимоотношенията между двете страни. Стана ясно, че Буш е направил жеста да поиска съвет от Първанов по повод ситуацията в Косово, но недвусмислено е изразил твърдата американска позиция за независимост на областта. Намерението си да окаже въздействие върху Конгреса за пререшаване на визовия въпрос изрази президентът Буш. Отпадането на визите за български граждани е обвързано с приемането на закон за имиграцията, който трябва да получи одобрението на повечето конгресмени. По темата "Либия" американският държавен глава изрази съпричастието си към съдбата на българските медици и увереност, че скорошното разрешение на казуса наближава. Буш обвърза това разрешение с компенсации за семействата на заразените либийски деца.

По повод изграждането на противоракетен щит българският президент Георги Първанов отчетливо акцентира, че не се налага страната ни да избира между САЩ и Русия, защото е в приятелски взаимоотношения и с едната, и с другата. Той обаче настоя за по-активно американско участие в крупните енергийни проекти на България и Балканите в инфраструктурата и в отбранителната промишленост. В контекста на ситуацията на Балканите Първанов е изразил и стремежът на България да продължи да бъде фактор за стабилността в региона.

"ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 361 |19.04.2024 ПР експертът Д. Дамянова: Ротацията все пак се състоя . 4| 826 |19.04.2024 Дипломатът Стефан Тафров е водещият кандидат на “Да, България” за евроизборите . 0| 835 |19.04.2024 Мохамед Халаф: Нито Техеран, нито Тел Авив искат ескалация на конфликта . 0| 918 |19.04.2024 Пак циркове в парламента: Кирова от ГЕРБ спря микрофона на Мирослав Иванов от ПП, БСП заплашиха, че ще напуснат залата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads