Реклама / Ads
55| 6188 |06.01.2009 НОВИНИ

Президентска партия се включва в изборите, ще управлява с ГЕРБ?

.
Нова партия излиза на политическата сцена до месец. Тя ще е пропрезидентска и ще разчита на експерти. Целта е да привлече преди изборите недоволните в БСП от управлението на Станишев и кръга около него.
 

Това е политическата клюка, която по празниците се обсъжда разгорещено в различни среди, свързани с политиката, бизнеса и медиите. Основната цел на новата формация е да събере достатъчно гласове и да премине 4-процентния праг за влизане в парламента след изборите през лятото. Формацията щяла да влезе в коалиция с ГЕРБ на Бойко Борисов и заедно да съставят правителство. Президентската формация имала и готов вариант за премиер - сегашният съветник на Георги Първанов и ректор на УНСС проф. Борислав Борисов. Икономистът е много близък приятел на държавния глава, освен това има подкрепата на богати бизнесмени.

Вече бил съставен план за действие. Ролята на партийни структури щели да изиграят създадените преди време клубове за подкрепа на Георги Първанов. Тяхното съживяване е възложено на активистите от клуб „Съзидание", начело с издателя Иван Гранитски. Негов пръв помощник  в кампанията щял да е археологът проф. Николай Овчаров, състудент на Първанов. Идеята подскрепяло и т.нар. „ляво течение" в столетницата. Вече се пишела програма, която включвала анализ и мерки за оцеляване на страната във финансовата и икономическата криза. Най-силната й част обаче, която трябвало да спечели масите в предизборната надпревара, щяла да бъде борбата с корупцията по високите етажи на властта. Главна роля в нея се отреждала на главния прокурор Борис Велчев.

Обсъждан бил дори твърде неочакван вариант, но с висок политически ефект: Първанов се оттегля от президентския пост и се провеждат предсрочни избори за държавен глава, които със сигурност щял да спечели Бойко Борисов. Така се избягвял рискът столичния кмет да заеме поста на министър председател, с който той трудно щял да се справи, заради атаките на опозицията в лицето на ДПС и „Атака". За да бъдат държани хората на Станишев и БСП в парламента в сравнително  кротко положение, се предвиждало споразумение да не им бъде търсена отговорност - политическа и съдебна, за провалите с еврофондовете и спрените пари по някои от програмите, както и за източване на милиони от министерства и агенции.

purvanov_gaz.jpg  снимка Вяра Йовева

Планът давал възможност на Първанов да се спаси от сложната ситуация, в която изпадна след поредицата непридизвикани гафове, предимно ловни. Тежала му и очевидната изолация, в която го поставиха „големите" в ЕС. Напускайки поста сам, той щял да спечели одобрението на българите, които през последните две години явно са разочаровани от действията му. В същото време щял да се изяви като „баща" на новата управляваща коалиция и да управлява в сянка. Не без значение за новата му роля щяла да е подкрепата на Москва. Говори се дори, че Първанов щял да стане доверения човек на Путин и Медведев, чрез който те щели да преговарят с Европа за цените и транзита на газ и петрол от Русия към Стария континент.

Привържениците на Първанов на „Позитано" 20 вече били в бойна готовност да се включат в новото политическо приключение. Те все по-открито недоволствали от управлението на децата на бивши комунистически величия, предвождани, според тях от Станишев. Някои наричали очакваните събития „нов политически юмрук", който щял да помете злите сили в България и да въздаде справедливост.

Засега всички тези предвиждания са само политическа клюка, но тя се обсъжда с такава стръв в средите на т.нар. елит, че нищо чудно в крайна сметка да се окаже вярна, смятат запознати с кухнята на социалистите. Нашето издание ви предлага този текст с ясното съзнание, че читателите на Frognews.bg имат право да знаят какво се говори и обсъжда, тъй като подобни планове често решават съдбата на страната ни, част от която сме всички ние.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4474 |21.11.2008 Предконгресното говорене изрисува монолитна партия . 25| 5085 |14.11.2008 К. Караали: ДПС е била търговска партия . 23| 6063 |01.10.2008 Атака и Партията на свободата против членството на Турция в ЕС . 19| 5091 |21.09.2008 Партията на Яне Янев поиска главата на Минчо Спасов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads