Реклама / Ads
4| 9614 |01.06.2008 НОВИНИ

Президентски съветник обяви политическата корупция за враг №1

.
Съветникът на президента Георги Първанов - Венцислав Димитров определи политическата корупция като „най-сериозният проблем на страната". Именно това зло можело да доведе до спиране на парите от Европейския съюз.
 
Икономистът, който някога бе депутат от СДС и громеше Първанов и БСП, заяви пред Лили Маринкова и нейното предаване „Неделя 150" на БНР, че повечето политически партии са финансирани от частни компании, на които те осигуряват обществени поръчки, когато са на власт. Така си връщали услугата. Димитров определи това като „политическа корупция" и заяви, че тя е най-сериозният проблем за България, който се вижда добре в Европа. Той прогнозира, че в бъдеще Европейската комисия ще постави сериозно въпроса за финансирането на политическите партии и това ще бъде още един аргумент за спиране на финансирането от страна на ЕС.

Венцислав Димитров заяви още, че политическите партии купуват журналисти, медии и социолози, за да бъдат публикувани благоприятни информации или да провеждат пропагандни кампании с определени политически цели.
Политическата корупция беше описана най-добре от лидера на ДПС Ахмед Доган в интервю за бТВ през юни 2005, когато той заяви, че всяка партия има "обръч от фирми", които я финансират в замяна на обществени поръчки.
Изказването на Доган предизвика безпокойство в ЕС, което след приемането на България в блока се изрази в засилен мониторинг на страната и заплаха за замразяване на финансирането на страната, поради опасения за корупция и злоупотреби.

Димитров обаче отказа да заеме позиция по въпроса на Маринкова дали избрани медии и журналисти, които пътуват по света с държавния глава, няма да се отблагодарят като създадат медиен комфорт на някоя политическа сила на парламентарните избори след година.

Коментарче: Разбира се Венцислав Димитров е прав за политическата корупция. Само че това го знаем всички от години. Венци Димитров няма да се изкаже без да е съгласувал изявата си със своя работодател - президента. Значи и Първанов мисли за корупцията като за многолава ламя. Но ако е така, защо сам не излезе и не каже какво знае по въпроса и че се разграничава от корумпираните партии и политици. Например по линия на контрабандата с петрол. Ще спечели ако го направи. Ще спечелим дори ние, ако той наистина го мисли. Защото ако съдим по приятелския му кръг, нещата изглеждат по друг начин... Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 29028 |29.05.2008 Обявиха смъртта на легендарната ШЗО „Христо Ботев" . 11| 5729 |23.05.2008 В. "Таймс": В България след всеки разкрит случай на корупция идват нови . 7| 5034 |20.05.2008 "Ди Велт": Корупцията в България процъфтява по мафиотски . 7| 4486 |09.05.2008 Михаил Миков: Корупцията заплашва развитието на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads