Реклама / Ads
0| 4394 |26.06.2015 НОВИНИ

НС прие държавата да помага на бедните при бедствия

.
Държавата да поема обезщетението на социално слаби при бедствия и аварии, това предвиждат промени в Закона за защита при бедствия, които депутатите приеха на първо четене. От БСП предупредиха, че промените ограничават броя на хората, които ще бъдат подпомагани при бедствия.
 

Предложенията предвиждат обезщетението при бедствие да се дава само на хора, които не са имали възможност да застраховат имотите си. Помощта ще бъде до размера на данъчната оценка на съответните имоти, а вносителите очакват така да се стимулират местните власти да не поддържат необосновано ниски данъчни оценки на недвижимите имоти. Решението кой да получи помощ ще е на Агенцията за социално подпомагане по индивидуална преценка. Позиции, които Корнелия Нинова атакува.

 

"Отрязвате голяма част от пострадалите, защото, видите ли, те може би трябвало да си застраховат имуществото, но не го направили. Защо смятам, че е извор на корупция? По индивидуална преценка човекът от агенцията ще каже  - ти си могъл да се застраховаш, ти не си... Няма критерии. Това, което правите е безумно, гавра с тях и им казвате: Държавата повече няма да се грижи за вас. Поемете си риска! Застраховайте се! Който не може, да оцелява, както може", заяви Нинова, цитирана от БНР.

 

Заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев каза, че няма да има субективен подход за отпускането на помощите и допълни:
Ако размерът на щетите е по-малък от данъчната оценка, съответното лице - гражданин, ще получи тази част от данъчната оценка, която отговаря на щетите. Ако щетата е по-голяма от размера на данъчната оценка, максималният размер, който може да получи е данъчната оценка.

Според БСП, мярката може да е сигнал и за това в бедните общини да бъдат вдигани данъците. Между двете четения БСП казаха, че ще предложат промени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5360 |25.06.2015 Washington Post: ЦРУ подпомага терористите от Южна Сирия с 1 млрд. долара годишно . 0| 6311 |24.06.2015 Д-р Москов към Ризова: Защо се поддавате на истерията на БСП за неприем на болни . 0| 9011 |23.06.2015 Н. Слатински: КОЙ го причини Искров на държавата? . 0| 4472 |21.06.2015 Радан Кънев иска държавата да влезе в гетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads