Реклама / Ads
1| 4240 |16.05.2019 НОВИНИ

НС прие промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

.
Източник: БГНЕС
Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. След редица протести и дебати отпадна изискването адвокатите да имат задължение да докладват за свои клиенти пред ДАНС.
 

Съгласно текстовете данните за действителните собственици на фондации и сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, се заявяват за вписване, ако не са вписани на друго основание в съответния регистър като физически лица. Когато лицата действителни собственици на фондации и сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, са физически лица, които са различни от вписаните - данните за тях се заявяват за вписване.

 

С промените ще отпадне режимът за утвърждаване на вътрешните правила за контрол и предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма от дирекция „Финансово разузнаване“ на ДАНС. Задължителното утвърждаване на вътрешните правила се заменя с възможността отделните органи на агенцията да извършват проверки по документи за запазване на изискванията.

 

Изискването за предоставяне на информация от дирекция „Финансово разузнаване“ на ДАНС за операции, сделки или клиенти няма да се прилагат за лицата, които по занятие извършват правни консултации и тези упражняващи регламентирана по Закона за адвокатурата дейност. Това изключение няма да се прилага, когато става въпрос за участие в дейности по изпиране на пари или финансиране на тероризма, дава правна консултация по искане, което има за цел изпиране на пари или финансиране на тероризма или знае, че клиентът търси юридически съвет за целите на изпиране на пари или финансирането на тероризма.

 

Измененията бяха внесени от председателя на Вътрешна комисия и депутат от ГЕРБ Пламен Нунев и група народни представители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3761 |14.05.2019 Атанас Русев: Институциите нарушават закона за дюните . 4| 3968 |13.05.2019 ЕК заплаши Румъния със санкции заради върховенството на закона . 4| 3953 |10.05.2019 Бизнесмен: Страховете за промените в НК за неизбежната самоотбрана са преувеличени . 8| 8333 |10.05.2019 „Ние, гражданите“ пишат на посланик Рубин и главния прокурор на САЩ Бар за дело по закона РИКО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads