Реклама / Ads
71| 5812 |06.12.2012 НОВИНИ

Приеха бюджет 2013 без много дебати

.
Симеон Дянков
След близо 5-часово заседание тази сутрин и още три часа късно снощи текстовете от Бюджет 2013 г. бяха приети от мнозинството почти без дебати.
 

Бюджет 2013 г. със сигурност няма да попречи на растежа на икономиката, дори има предпоставки за нейния растеж, обяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов след гласуването. Бюджетът за 2013 г., последният за този мандат, е реалистичен, изпълним, който ще даде възможност за реален политически дебат, съсредоточен върху политики, вместо върху това как върви неговото изпълнение, добави той.

Това е възможно най-добрият бюджет за парите, с които разполагаме, коментира от Царево премиерът Бойко Борисов. Ще има повече пари за образование, за здравеопазване, много пари за култура, археология – традиционно за това, за което винаги сме давали – за инфраструктура, и за всичко останало, допълни той.

Обсъждането в пленарна зала беше съпроводено от протести на майки до сградата на Народното събрание, които настояваха да се увеличи помощта за отглеждане на деца. Предложения за това внесоха по време на обсъждането представители на БСП и ДПС, но текстовете бяха отхвърлени.

"Що касае мерки, свързани с връщането на майките на работа, ние продължаваме да смятаме, че за няколко години е по-правилно да бъде дадена възможност да се изградат достатъчно детски градини, за да могат майките, да се върнат на работа и да бъдат активни, а не да разчитат на минималната работна заплата, колкото и да е нейният размер, а на реалните доходи, които те биха могли да получат, когато детето им е настанено в детско заведение", обясни Горанов.

В този смисъл се изказа и президентът Росен Плевнелиев. "Когато се фокусираме върху сумата от 240 лева майчинство все пак нека имаме предвид, че майките в продължение на една година получават една голяма част от заплатата си", коментира той при посещението си в пловдивското село Радиново. По думите му това е добро решение за първата година.

"Вдигането на сегашната сума за майчинство и това с какви нива трябва да се вдигне то, е въпрос, който подлежи на повече дебати в парламента. Ще ми се в парламента да няма само политическо противопоставяне, а да има повече дебат", заяви Плевнелиев.

Месечната помощ за дете остава 35 лв. за всяко дете от едно семейство. Еднократната помощ при раждане е както следва: за първо дете – 250 лв.; за второ дете – 600 лв.; за трето и всяко следващо дете – 200 лв. Размерът на допълнителната еднократна помощ за дете с установени трайни увреждания 50 и над 50 на сто до навършване на 2-годишна възраст е 100 лв. Размерът на месечните помощи за отглеждане на дете до една година е 100 лв. Еднократната помощ за близнаци е 1200 лв. за всяко дете. Размерът на еднократната помощ по чл. 8в, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2013 г. е 2880 лв.

С приемането на текстове от закона депутатите решиха електрическите автомобили да се освободят от данък по Закона за местните данъци и такси. Според одобрените текстове "електрически автомобили" са леки автомобили, които използват двигател с изцяло електрическо захранване и не притежават двигател с вътрешно горене.

С одобрените текстове по-рано беше решено Държавен фонд "Земеделие" да не възстановява акциза, плащан от земеделските производители за горива.

Народните представители приеха бюджета на общините за 2013 г., като отхвърлиха искането на опозицията да бъде увеличена изравнителната субсидия за местното управление.

Беше приет бюджетът на общините за 2013 г. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности е 1 941 743 600 лв.; трансфери за местни дейности, в т.ч. обща изравнителна субсидия - 240 640 000 лв. и трансфер за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища - 19 000 000 лв.; целева субсидия за капиталови разходи - 101 900 000 лв., в т.ч. за изграждане и основен ремонт на общински пътища 50 000 000 лв.

В резерва за неотложни разходи се отделят до 30 млн. лв. за основен ремонт и изграждане на детски ясли и градини. За предоставяне на крайни декодиращи устройства на лица със специфични социални потребности за приемане на цифрово телевизионно радиоразпръскване и за провеждане на национална информационна кампания за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване са предвидени до 17 500 000 лв.

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г., е 2,0 млрд. лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5446 |01.12.2012 Д. Ковачева: 7-годишен мандат е много . 14| 6290 |29.11.2012 Дядо Гавриил: Хора с много пари опитват да влияят върху избора на патриарх . 4| 5566 |23.11.2012 Идат много топли дни и високи температури . 1| 5192 |22.11.2012 Т. Дончев: Всички да превключат на режим "компромис" при обсъждането на бюджета на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads