Реклама / Ads
12| 5464 |17.11.2009 НОВИНИ

Приеха на първо четене "малката пица", за Дянков била най-добра в ЕС

.
Симеон Дянков Източник: Вяра Йовева
Опозицията бойкотира днешното парламентарно заседание и отиде да обядва. Днес депутати дискутираха приемането на "Бюджет 2010". Проектът на ГЕРБ се прие на първо четене като обсъждането на закона мина, без да има обсъждане. Представяне му направиха премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков. В БСП се скараха кой да говори от името на партията.
 

Още в началото на заседанието депутатите от БСП и ДПС напуснаха залата и отидоха да хапват в близките заведения докато техните колеги в залата гласуваха "малката пица", предложена от финансовия министър Симеон Дянков. В БСП дори възникна вътрешнопартиен конфликт между Мая Манолова и Пламен Орешарски, които се скараха кой да чете изявление от името на партията.

От Синята коалиция заявиха готовност да подкрепят правителствения проект за бюджета, обяви председателят на ДСБ Иван Костов. Бюджетът позволява страната да извърви пътя до влизане в зоната ERM II, обясни Костов. По думите му в бюджета са предвидени мерки за защита на енергийната сигурност на страната.

Ние постигнахме споразумение за намаляване на срока за връщане на ДДС, каза депутатът. Виждаме, че въпреки изключително тежката ситуация, са намерени гаранции за изграждането на магистрали в страната, каза той .По думите на Костов рисковете в бюджета са няколко. „Прогнозите за размера на БВП могат да се окажат твърде оптимистични”, каза той. Обявеното намерение за актуализиране на бюджета в средата на годината разколебава стабилността, появява се надежда, че финансовият министър в средата на годината ще даде пари, каза той.

Синята коалиция предлага: да се извършат икономии на бюджетни разходи – чрез съкращаване, свиване и сливане на структури – ДАНС и ДКСИ, БНБ и Българската банка за развитие; да се намали навсякъде делът на общата администрация и да се намалят ръководните длъжности – особено в сектора на сигурност; да се реформира болничното здравеопазване; да се реформира секторът за ред и сигурност след приемането на нова стратегия за национална сигурност; да се увеличи данъкът за хазарта на 15 на сто.

"Сериозността на ситуацията се разбира, всички депутати това го отчетоха." пък констатира на свой ред министърът на финансите Симеон Дянков. Според Дянков това е най-добрият бюджет в целия ЕС и ще ни даде в най-бърз срок възможности за разговори за влизане в ERM ІІ. "Вече разбрахме, че това е единственият начин България да се справи най-бързо с икономическата криза и да се изведе от нея колкото се може по-бързо, каза Дянков и отчете сериозната работа на ведомството си по подготвянето му. Като се приеме с такова голямо мнозинство, това означава голям успех за правителството – така министърът отговори на въпроса дали станахме свидетели на бламиране на бюджета.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4770 |10.10.2009 Джанго става адвокат на Спаска; приеха я във ВМА . 9| 4853 |08.10.2009 Кирил предложил далаверата с дълга първо на сините . 3| 6311 |04.10.2009 Рухна покривът на първото Народно събрание . 2| 6078 |04.09.2009 Приеха оставката на шефа на ОДП-Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads