Реклама / Ads
8| 4403 |16.12.2009 НОВИНИ

Приемането на затворник от Гуантанамо не е голямо бреме

.
На съвместно заседание на комисията по външна политика и отбрана и комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще бъде обсъдено искането на САЩ страната ни да приеме затворници от Гуантанамо.
 

Поканен за изслушване на по казуса е вътрешният министър Цветан Цветанов. На заседанието ще присъства и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев. Комисиите ще заседават днес от 14.30 часа.

Вчера от БСП поискаха на заседанието да бъдат поканени и министърът на външните работи Румяна Желева и министърът на отбраната Николай Младенов.

В събота министър-председателят Бойко Борисов каза, че ще иска мандат от Народното събрание за взимане на решение по искането на САЩ. По думите му страната ни трябва да приеме един затворник.

Според Соломон Паси приемането на затворник от Гуантанамо не може да бъде голямо бреме за България.

„Смятам, че българската позиция може и трябва да бъде съвършено ясна. Преди всичко трябва да си дадем сметка, че решението за затваряне на затвора във военната база в Гуантанамо е взето от президента Барак Обама в голяма степен под влиянието на искане на Европейския съюз. Ние, ЕС, поискахме това от него и той откликна на това наше желание. Съвсем естествено е, когато след като възникнат последици от едно такова решение, страната, която го е инициирала, именно ЕС, солидарно да се включи в разрешаване на възникналите проблеми. В момента в затвора в Гуантанамо има около 211 човека, от които между 100-150 ще бъдат изпратени в Съединените щати. Неизвестно засега е бъдещото местонахождение само на между 50 и 100 човека. Ако те бъдат разпределени сред страните от ЕС, това прави средно по двама и половина човека на държава, което за големите държави би трябвало да означава по двама-трима, а за малките по един-двама. Не смятам, че това е голямо бреме и не смятам, че някоя държава би могла да избегне от такава съдба”, убеден е Соломон Паси.

По думите на Соломон Паси това, което е заявено в момента от българското правителство, че може да бъде приет един човек, е нещо нормално. „Дали ще са един или двама е въпрос на технически договорки. Не смятам, че това трябва да се обвързва с някакви други допълнителни отстъпки от американската страна.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4996 |17.11.2009 Задържаха адвокат и затворник, посредници на Боби Цанков и Сако . 15| 5989 |28.10.2009 Агент Павел брани политзатворника Доган . 4| 5272 |27.08.2009 Затворник заподозрян за убийството в Северен парк . 0| 5405 |27.11.2008 Раул Кастро е готов да се срещне с Барак Обама в Гуантанамо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads