Реклама / Ads
32| 5785 |02.12.2020 НОВИНИ

Приет е Национален план на България за готовност при пандемия

.
Костадин Ангелов
Приехме Националния план на България за готовност при пандемия. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангел по време на брифинг в Министерски съвет.
 

„Той е изготвен в изпълнение на решение за актуализиране на Националния план на Р България за готовност при пандемия, приет на 22 октомври от 44-тото Народно събрание. При изготвяне на проекта на проекта са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии“, обясни той.

Основните цели на плана са намаляване на заболеваемостта и броя на засегнатите лица и осигуряване на отпимална възможност за лечение на заболелите, съобщи министър Ангелов.

 

Националният план има общ характер, той е един програмен документ, основополагащ за справянето на държавата и осъществяването на всички междуведомствени комуникации за справянето при определена пандемия, каза здравният министър.

 

Такива планове ще бъдат разработени, ако страната ни се изправи и пред други пандемии, поясни той.

 

При изготвяне на проекта за използвани насоки на Световната здравна организация.

До четвъртък МЗ ще разработи национален план за ваксиниране срещу COVID-19. Tой ще бъде предстaвен на следващото заседание на МС за утвръждането му.

 

Коррдинационният съвет ще бъде оглавен Красимир Гигов.

 

Ваксините ще бъдат доброволни, подчерта здравният министър. Те ще бъдат безплатни за всички български граждани.

 

Ваксините, които ще дойдат в страната, ще бъдат тези, които ще пристигнат във всяка една европейска държава", уточни Ангелов. Докрая на седмицата пък ще бъде оборудвано всичко с хладилници за първата доставка на ваксината на "Пфайзер.

 

Към настоящия момент, отпусната сума, до момента за борба с коронавируса, минава 2 млрд. лв. Като само сумата за служители на първа линия, вече достига 80 млн. на месец, ако така продължават тенденциите, в началото на януари да надминем 100 млн. на месец, съобщи проф. Ангелов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5024 |30.11.2020 За COVID от първо лице: Държавата няма план и абдикира от отговорност . 5| 4300 |30.11.2020 Цветелина Пенкова: Националният план за възстановяване и устойчивост е огледало на едно немощно управление . 0| 4480 |27.11.2020 Планираните прекъсвания на електрозахранването на територията на Западна България, обслужвана от ”ЧЕЗ Разпределение България” АД, за периода 30.11-04.12.2020 г. . 9| 4392 |27.11.2020 Тристранният съвет ще обсъди Плана за възстановяване и устойчивост на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads