Реклама / Ads
16| 5587 |11.03.2011 НОВИНИ

Прикъткват пенсионери в хранителния "БОРКОР"

.
Мирослав Найденов
Земеделският министър Мирослав Найденов ще ангажира пенсионери да участват в новосъздадената експертна група за наблюдение на цените на пазара на храни към Министерски съвет.
 

Министерството ще вземе идеята от Словения, стана ясно по време на работна закуска между министър Найденов с представители на бизнеса и икономисти.

„В България никой за нищо не ги ангажира", посочи Найденов и допълни, че в Словения пенсионерите са подавали информация през 2007 година след присъединяването на страната към Еврозоната. Словенските пенсионери ежедневно подавали данни за най-ниските цени на храните и това е било определен натиск към пазара.

Министърът на земеделието и храните допълни, че по този начин в Словения са успели да се спасят от инфлацията при прехода към общата европейска валута. Найденов изтъкна, че това е един добър опит, който България може да приеме, да проучи и да се възползва от него. „Нека да ангажираме за нещо и пенсионерите. Те са част от нашето общество, те са много и са най-потърпевши", посочи Найденов. Той обаче каза, че няма как пенсионерите да бъдат финансирани за тази дейност и допълни, че може да ги почерпи с чаша чай с мед.

Работната група трябва да се свика следващата седмица. Найденов каза, че не знае дали точно министъра на земеделието трябва да е председател на тази работна група, но допълни, че след като той е избран за ръководител на структурата, ще поеме тази отговорност. „На здрава глава бинт не ми трябваше на мене", коментира Найденов.

Икономистът Красен Станчев подчерта, че през последните 20 години опитът за намеса на държавата в ценообразуването е имал много вредни последици. Той подчерта, че трябва да се отчете този негативен опит и препоръча новата структура да не прави опити да противодейства на естественото движение на цените.

Икономистът заяви, че не трябва да се прилагат марксистки възгледи за това какво е ценообразуването. Екпертът Георги Ганев посочи, че може да има полза от работната група, ако тя има чисто аналитични функции и потребителите станат по-информирани. По думите му обаче това може да се случи единствено ако тази работна група не подлежи на подчинение на изпълнителната власт и ако бъде отделена от нея.

Министър Найденов коментира критиките на експертите с думите: „Ако исках някой да ме хвали, щях да поканя политическия си кабинет" и допълни, че в случая е необходим коректив. Земеделският министър каза, че идеята на работната група е да има прозрачност по цялата верига - от производителя до потребителя. Той заяви, че е далеч от идеята държавата да прави някакво ценообразуване. По думите му тази експертиза е важна и работната група е едно добро начало.

Министър Найденов коментира високите цени на сиренето и кашкавала като опит да се пробва пазара. Найденов обясни, че цените на петрола влияят върху формирането на цените на храните и даде пример с поскъпването на петрола след размириците в Близкия изток. Той обясни, че сиренето и кашкавала, които в момента се продават на по-висока цена, са започнали да зреят още месеци преди това.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6555 |21.12.2010 НОИ очаква бум на пенсионери през 2011 . 6| 5110 |09.12.2010 Коледна добавка за бедните пенсионери, май . 4| 4753 |25.04.2010 Пенсионери мамят НОИ за стажа си . 2| 5661 |25.01.2010 Реформата в БАН започва от "пенсионерите"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads