Реклама / Ads
2| 4692 |17.12.2015 НОВИНИ

Приключи ремонтът на виадукт „Елешница“ на „Хемус“

.
Завърши ремонтът на лявото платно - в посока София, на виадукт „Елешница“ при км 15+160 на АМ „Хемус“. Движението по съоръжението се извършва вече еднопосочно и при предстоящите Коледни и Новогодишни празници пътуващите от и към Северна и Централна България ще преминават без затруднения по този участък от автомагистралата.
 

Виадуктът е с дължина 646 м и от въвеждането му в експлоатация през 1980 г. досега не са извършвани никакви ремонтни дейности по носещата конструкция на съоръжението, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Ремонтът започна в края на април поради дълбоки дупки във връхната конструкция на съоръжението и опасността от пътнотранспортни произшествия.

 

По време на строителните дейности движението се извършваше двупосочно в дясното платно в посока Варна. През септември и октомври т. г. бяха извършени 3 сложни операции за подмяна на главните греди на „Елешница“, което наложи спиране на движението в този участък от АМ „Хемус“. Поради влошеното експлоатационно състояние, установено след започване на ремонта, се наложи да бъдат демонтирани 3 стоманобетонни греди, всяка с тегло от 110 тона. Демонтажът на старите греди и монтажът на новите беше извършен с два крана с товароподемност 250 тона, които трябваше в пълен синхрон да спуснат и да издигнат краищата на гредите. На виадукта са изпълнени ремонтно-възстановителни дейности по лявото платно в посока София и долното строене на виадукта. Извършен е ремонт на главните греди и плочата между тях.

 

Ремонтирани са тротоарните конзоли, дилатационните фуги и отводнителите. Възстановени са бетоновите повърхности на стълбовете на съоръжението. Пътното платно е изцяло ремонтирано, премахнати са амортизираните съществуващи настилки, хидроизолация, стоманени предпазни огради и парапети. Положена е нова хидроизолация и два пласта плътен асфалтобетон. Съоръжението е с нова вертикална сигнализация и нова хоризонтална маркировка. Изпълнител на превантивния ремонт на съоръжението е „Автомагистрали“ ЕАД, по договора за текущ ремонт и поддържане на АМ „Хемус“ в областите София и Ловеч. Със завършването на ремонтно-възстановителните работи на виадукт „Елешница“ на АМ „Хемус“ приключват по-мащабните ремонтни дейности на автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ за тази година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4298 |06.12.2015 ЧЕЗ приключи профилактиката на 5000 свои съоръжения . 10| 4925 |03.11.2015 Протестът на полицаите в София приключи; във Варна и Враца-не . 0| 4186 |28.10.2015 Работник загина, падна от виадукт на АМ "Тракия" . 21| 4538 |22.10.2015 Ремонтът на МиГ-овете ще струва 6 138 000 евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads