Реклама / Ads
0| 4281 |18.10.2019 НОВИНИ

Примирие за 120 часа в Сирия

.
Срещата САЩ-Турция Източник: БГНЕС
Турция ще прекрати военната операция за 120 часа, за да може кюрдските сили да се изтеглят от зона с дълбочина около 32 километра. Съединените щати и Турция са се съгласили да елиминират напълно групировката „Ислямска държава“ от североизточните части на Сирия.
 

Това съобщи американският вицепрезидент Майк Пенс на пресконференция в Анкара, предава БГНЕС.

 

По думите му Съединените щати вече помагат за изтеглянето на военните, а когато то приключи, ще се постигне трайно примирие. Вашингтон няма да налага нови санкции на Турция.  Действащите санкции срещу нея ще бъдат отменени при постигането на трайно примирие, уточни Майк Пенс. Те бяха наложени в понеделник заради турската военна операция в Сирия.

 

За 13 ноември е планирана срещата във Вашингтон на американския президент Доналд Тръмп с турският му колега Реджеп Тайип Ердоган. На 22 октомври пък Ердоган ще се срещне с руския лидер Владимир Путин в Сочи.

 

Развръзката стана възможна след продължили 4 часа и половина преговори между САЩ и Турция. Майк Пенс обяви още, че след разговорите си в Анкара е убедил турския президент Реджеп Ердоган да спре военната операция в Сирия и да постигне примирие с кюрдските сили. Външният министър на Турция обяви, че страната му е получила каквото иска от Съединените щати.

 

Зоната, от която кюрдските сили ще се изтеглят, ще се простира от р. Ефрат до границата с Ирак, поясни турският външен министър.Турската операция ще приключи, когато Силите за народна защита напуснат Северна Сирия, обясни Чавушоглу.

Мевлют Чавушоглу акцентира, че не става въпрос за примирие, а за „пауза“ от 120 часа. По думите му примирие може да има между две легитимни страни.

 

Според него Турция не е дала никакви гаранции на Съединените щати за град Кобане. Анкара ще обсъди с Русия статута на Манбидж и на други райони в Северна Сирия, допълни той. Мевлют Чавушоглу посочи, че условията на споразумението включват кюрдските сили да предадат тежкото си въоръжение и да разрушат укрепленията, които са изградили. Той не се ангажира със срок кога може да започне настаняването на сирийските бежанци в зоната за сигурност. Той се мотивира, че хуманитарните въпроси не са математика.

 

Турският първи дипломат изрази надежда, въпреки намереното решение, планираното за 13 ноември посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Вашингтон да се осъществи. Предварителните планове за визитата бяха президентите Ердоган и Тръмп да търсят споразумение относно ситуацията в Северна Сирия.

 

Двете страни приеха заключителен меморандум от 13 точки. В него двете страни потвърждават привързаността си към териториалната цялост и политическото единство на Сирия и се подчертава нуждата от тясна координация на терен. Турция се задължава да обезпечи сигурността на живеещите в контролираните от турската армия зони и се потвърждава договорката за вдигане на действащите понастоящем санкции, когато турската военна операция бъде прекратена.

 

Срещата на четири очи между турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и американския вицепрезидент Майк Пенс в президентския дворец в Анкара продължи около 1 час и 40 минути. Интересен детайл е, че в ролята на единия от преводачите влезе специалният координатор на Съединените щати за борбата с групировката „Ислямска държава“ Джеймс Джефри. Джефри е бивш американски посланик в Анкара и говори турски език.

 

Последваха преговори между двете делегации в пълен състав. От турска страна в разговорите участваха вицепрезидентът Фуад Октай, военният, външният и финансовият министър, началникът на Генералния щаб ген. Яшар Гюлер. Сред американските представители бяха държавният секретар Майк Помпео, съветникът по националната сигурност Робърт О`Брайън и Джеймс Джефри.

 

По-рано турският първи дипломат Мевлют Чавушоглу разговаря с Робърт О`Брайън и Джеймс Джефри. Екипът им проведе и разговори с турския военен министър Хулуси Акар.

Реакциите в Турция на писмото на президента Доналд Тръмп до турския му колега Реджеп Тайип Ердоган с дата 9 октомври бяха остри. В писмото американският лидер заплашва с икономически санкции Турция.

 

Най-ясният отговор на писмото на Тръмп е началото на военната операция в Сирия, е заявил високопоставен турски източник, цитиран от СиЕнЕн –Тюрк. Според тях турските медии президентът Реджеп Тайип Ердоган е „хвърлил писмото на боклука“. Опозиционната Народнорепубликанска партия заяви, че това не е „писмо“, а „парче хартия“ и „парцал“.

 

Във вътрешен план американският държавен глава е под засилващ се натиск от Конгреса и Сената за налагане на нови и по-сурови санкции срещу Анкара.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6036 |17.10.2019 Турция и САЩ се договориха - спира огъня в Сирия . 3| 4077 |17.10.2019 Посланик Хасан Улусой: Ще поемем отговорност, след като прочистим Северна Сирия . 1| 4054 |17.10.2019 Четири катастрофи за два часа затвориха шосето между Враца и Мездра . 2| 3932 |17.10.2019 След началото на турската операция в Северна Сирия 300 000 сирийци са напуснали домовете си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads