Реклама / Ads
9| 13472 |20.07.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Природозащитници: Нова телевизия прави поразии в защитената зона Силистар

.
Силистар Източник: Facebook/Гери Николова
Природозащитници отново сигнализират за нередности в защитена местност Силистар. Този път проблемът идва от телевизионен екип, който снима риалити предаване за Нова телевизия на плаж ”Листи” в един от последните диви райони на южното Черноморие.
 

Според очевидци към плажа е прокаран път с булдозер и са унищожени дървета, като най-вероятно е разчистен старият горски път. По него има следи от тежка техника, освен това охранители на снимачния екип гонят летовниците от плажа, съобщава Сега.

 

За случая алармира със видео и снимки Гери Николова във Фейсбук и попита "Кога си подавате оставката г-жо Ангелкова? Вие ли разрешихте това?"

 

Директорът на Регионалната дирекция по горите в Бургас Станимир Божанов потвърди пред БНР, че се извършва проверка на място, като повече информация дали има нарушения се очаква по-късно през деня. Кметът на Царево Георги Лапчев е сигурен, че проблем няма. Лапчев, заявява пред националното радио, че "най-вероятно става въпрос за горски път, който си съществува там от години".

 

"Видях, че във Фейсбук човек може да пише каквото си иска, когато поиска, без да носи никаква отговорност. Горските пътища системно биват приглаждани, когато има обекти, или когато се правят лесо-културни прегради", обясни кметът.

 

Според Дарик радио пет институции са дали разрешение на продуцентите да снимат на плажа - министерството на туризма, горските служители, пожарната, община Царево и екоинспекцията в Бургас. От дирекцията на природен парк Странджа, в чиито предели попада плажът, обаче не са били уведомени за снимките.

 

В защитената зона не може да се прокарват нови пътища, освен това допускането на тежка техника е под въпрос. Екипът има разрешение да снима на плажа до септември.

 

Последният опит да се пуснат официално коли в горите на Странджа беше от тази пролет, когато министърът на туризма Николина Ангелкова се засили да дава на концесия плаж Липите в местността между Синеморец и Силистар. След като природозащитници вдигнаха шум, че това означава да се прокара път през гората, Ангелкова се отказа от намерението си.

 

Журналистът Татяна Кристи изказа възмущението си за случая във Фейсбук като написа: "Аз понеже не гледам българска телевизия, пу-пу, да не дава господ таквоз нещо, искам само да попитам дали някой даде обяснение дали НОВА телевизия, която снима нещо си на дивия плаж в Странджа и е спряла достъпа на граждани до плажа, е платила на общината определена сума за ползването на обществен плаж с комерсиални цели? И дали може да видим договора сключен с общината за ползването на този плаж от частна компания и при какви условия, тъй като това е и защитен резерват? И кога е била уведомена обществеността, че на този плаж не може да има достъп? Питам най-елементарен въпрос. Дали някой джурналист от НОВА (знам, че не един ме следват) може да изкоментира ситуацията без да умре от страх?"

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9660 |12.07.2019 И кореспондетът на Нова телевизия в САЩ си тръгва заради Домусчиев . 15| 10360 |08.07.2019 Елисавета Панова осъди медии на Делян Пеевски за 30 000 лв. за клевета . 37| 9410 |27.06.2019 Милен Михов бие тревога: Ахмед Доган и Софи Маринова влязоха в училище . 17| 7896 |25.06.2019 Камарата на архитектите иска нова проверка на шефа на КПКОНПИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads