Реклама / Ads
18| 4801 |16.11.2011 НОВИНИ

Природозащитници отново скочиха срещу добива на шистов газ

.
Единственото чисто нещо, което ни остана е природата ни. Начинът на извличане на шистов газ е пагубен за природата, твърдят природозащитниците. Когато се крещи, не се чува научният глас, съобщи по-рано днес министър Тр. Трайков.
 

Десетки природозащитници се събраха пред Министерския съвет с настояване за забрана на проучването и добива на шистов газ в България, предаде БНР.  Ангел Славчев, един от организаторите на протеста, обясни: "Искаме незабавно мораториум срещу тази технология – хидравлично разбиване. Искаме прекратяване на договорите за проучване и за добив. И най-важното – законова забрана за тази технология. Нашето законодателство е прекалено остаряло и разглежда добива на газ и на нефт като едно цяло - никъде не е включена думичката „шистов газ”, камо ли технологията за добиване, срещу която протестираме. Шистовият газ също е природен газ. Той се намира по-дълбоко в едни скални образувания, но начинът му на извличане е пагубен за природата."  Протестиращата Мариана Христова добави: "Единственото чисто нещо, което ни остана е природата ни. Цяла Добруджа, цялото ни Северно Черноморие и цялото ни Лудогорие пие, мие се, полива от тази вода, която е под опасност."

Frognews.bg напомня, че тази сутрин министър Тр. Трайков каза, че проучвания край Нови пазар от страна на Шеврон ще има, веднага щом те представят проектната си програма за екологична оценка, каза министърът. Работната програма те щели да представят, когато ние им разрешим. Добивът в България при всички положения щял да е на конкурентна цена. Цената на газа, добит от шелфа на Черно море, се купувала на 40% по-ниска от тази на Газпром. А историята с горящата вода от чешмите била от един филм, който бил доказано манипулативен и неверен като факти, добави Трайков. Когато се крещяло, не се чувал научният глас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 104| 8591 |15.11.2011 Сини и червени рамо до рамо срещу Бюджет 2012 . 10| 5597 |15.11.2011 Учени от България и Турция се обединиха срещу земетресенията . 21| 5638 |14.11.2011 Нова мода: Назначават срещу молба за напускане . 16| 5593 |11.11.2011 Първанов щял да даде шанс отново да се гласува за него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads