Реклама / Ads
5| 4637 |11.03.2016 НОВИНИ

Присъдата на Сандов е за "отровител", а не за "олигарх"

.
Борислав Сандов
Съпредседателят на партия "Зелените" Борислав Сандов е осъден за обида, че е нарекъл председателя на Надзорния съвет на медодобивната компания "Асарел-Медет" Лъчезар Цоцорков "отровител олигарх", защото за съда няма значение дали това отговаря на истината, съобщава "Правен свят".
 
Това става ясно от мотивите на съдия Снежана Стоянова от Районния съд в Панагюрище по делото за обида и клевета, което Цоцорков е завел срещу Сандов. Решението на съдия Стоянова, с което тя призна Сандов за виновен за нанесена обида и го глоби с 1500 лева, като освен това го осъди да плати и обезщетение от 3000 лева на Цоцорков, предизвика шумни реакции, тъй като присъдата е заради статус във Facebook.

Любопитни са разсъжденията на съдия Стоянова относно естеството на репликите, от които излиза, че Сандов е щял да бъде оправдан, ако беше нарекъл Цоцорков само "олигарх". Според съда обиден в случая се явява изразът "отровител", макар по делото да има данни, че мината наистина е отровила водите в региона.

Съдия Стоянова пояснява, че за разлика от клеветата, "при обидата е без значение доказването на истинността на факти, във връзка с които е отправена обидата". "В този смисъл знанието от страна на подсъдимия, че ръководеното от частния тъжител предприятие е причинило отравяния на живи организми в намиращите се в близост реки е ирелевантно", пише в мотивите.

"Използваният от подсъдимия спрямо частния тъжител израз "отровител" е обиден, от естество да засегне себеоценката му – неговата чест и достойнство. Изолирано определянето на някого за "олигарх" не е унизително. Ноторно е, че в обществото ни "олигарси" се наричат свръх богатите хора, разполагащи благодарение на финансовата си мощ и с политическо влияние, предимно в областта на икономиката. Добавено обаче към "отровител" определението "олигарх" засилва интензитета на обидата, тъй като внушава мащабност, т.е. отровител не на един жив организъм, а на много. По тази причина съдът приема за обиден целия израз "отровител олигарх", се казва в мотивите.

Относно събраните доказателства за отравяне на водите в района, съдът се позовава не само на публикации в медии, но и на информация от директора на  Басейновата дирекция "Източнобеломорски район" Николай Стоянов за измиране на риба в река Банска Луда Яна през 2014 г. и проверки в още няколко реки. Резултатите показали, че преди дейността на мината реките били чисти, а след това имало високи нива на мед, манган, цинк и желязо. Освен това липсвали "живи клетки от фитобентос в реките", което означавало "много лошо състояние и токсичност на водите".

В мотивите си съдията не коментира това, че Цоцорков е публична фигура, а политическата дейност на Сандов и обвързването на коментара с нея, Стоянова отчита единствено при квалификацията и определяне на наказанието. Съдът приема, че Сандов е обидил Цоцорков в качеството си на длъжностно лице - съпредседател на партия "Зелените" по повод изпълнение на службата му.

"За да определи такъв размер на глобата - близък до минималния, предвиден в закона, съдът изходи и от формата и степента на вината на подсъдимия, като оцени и подбудите за извършване на престъпната му проява, които са повлияни от политическата стратегия на партията, която е представлявал към инкриминираната дата", се казва в мотивите на съда.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Окръжен съд-Пазарджик.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4846 |25.02.2016 "Протестна мрежа" : Съдът удари дъното с присъдата на Сандов . 1| 4943 |06.08.2015 Отмениха присъдата на баща, изнасилвал 4 години дъщеря си . 8| 4905 |05.08.2015 Намалиха драстично присъдата на граничния полицай, прегазил бебе . 2| 6612 |30.07.2015 КРИВОСЪДИЕ! Орязаха присъдата на Чеци, убил Яна мъчително, а не жестоко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads