Реклама / Ads
2| 4998 |18.02.2008 НОВИНИ

В Прищина ликуват; в Белград чупят витрини; в Брюксел заседават

.
Гърция, Испания и България ще позабавят признаването, но Словакия и Кипър обявиха, че няма да признаят Косово изобщо.
 

След като парламентът на Косово прие декларацията на независимостта и Косово се обяви за суверенна и независима държава, в сръбската столица излязоха демонстранти, които протестираха през изминалата нощ в Белград срещу едностранно обявената независимост на вече бившата провинция. Сръбските жандармеристи успяха да ги разгонят, но след тях по улиците на сръбската столица останаха преобърнати контейнери за боклук и изпочупени витрини на магазини. В безредиците бяха ранени около 35 души. Демонстрации се проведоха и в други сръбски градове. Словенският външен министър Димитрий Рупел протестира тази нощ пред сръбския си колега Вук Йеремич заради нахлуването на демонстранти в посолството на Словения в Белград. Демонстрантите разрушиха ресторант на „Макдоналдс” в центъра на Белград, изпочупиха прозорците на американското посолство и нахлуха в сградата на посолството на Словения. Рупел поиска Сърбия да гарантира сигурността на словенските дипломати и другите граждани, които се намират в посолството.

kosovo_independence.jpgОбстановката в Косово и в населените предимно със сърби райони в северната част на страната е спокойна. Няма сериозни инциденти освен хвърлената късно снощи граната срещу сграда на ООН в Косовоска Митровица. В Прищина от пиратки са пострадали леко няколко души. Съветът за сигурност на ООН отново констатира разногласията за Косово между Русия, която се противопостави на едностранно обявената независимост, и западните страни, които я приемат, съобщиха дипломати. "Нито една страна не подкрепи искането на Русия да бъде анулирана независимостта на Косово", заяви посланикът на Великобритания. Китай междувременно заяви, че не приема обявената независимост на Косово. Съветът на министрите на външните работи на страните членки на ЕС се събира в Брюксел за да изработят обща позиция по обявената от Косово независимост. В работата на съвета ще участва и министърът на външните работи Ивайло Калфин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4931 |17.02.2008 Косово-независимо; България ще се куми по позицията си . 4| 4846 |17.02.2008 "Няма да ви признаем!", гневят се сърби на косовари . 8| 5056 |17.02.2008 В Бургас давали пари на циганите, за да не гласуват . 6| 4882 |16.02.2008 Пръкна се и нашенското ЕНП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads