Реклама / Ads
27| 6881 |31.03.2011 НОВИНИ

Притискат ни до стената с новите критерии за Шенген

.
Според в. “Ню Юръп” Брюксел стяга нов механизъм за оценка на готовността за влизане в Шенген. Страните, които не успеят да го покрият или ще бъдат санкционирани, или временно ще бъдат отстранявани от зоната.
 

Според обсъжданите идеи оценката ще бъде изготвяна въз основа на критерии, за които френското правителство настоява, че очертават “по-голямата картина” на борбата с корупцията. Целта е да се гарантира “взаимното доверие” между страните в зоната.Други страни-членки открито възразявали срещу тези нови шенгенски критерии. Според тях мъглявият начин, по който са формулирани от Комисията, ги превръща в инструмент за упражняване на политически натиск върху България и Румъния. Германия обаче щяла да подкрепи новия механизъм за оценка като част от компромиса за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Според “Ню Юръп” възможност за приемане на нови членове в Шенген ще има през октомври, но засега няма официални коментари по въпроса. Европейският парламент се обяви против налагането на двойни стандарти за членство в шенгенското пространство.

Проверката през декември констатира, че България не е готова с техническите критерии по границата с Турция. Според експертния доклад има проблеми с недостига на персонал, екипировка и фиксирани пунктове за наблюдение на браздата. През тази седмица се проведе нова мисия, която да провери дали българското правителство се е справило с недостатъците.Макар София и Букурещ да се надяваха, че през март 2011 г. ще се присъединят към Шенген перспективите за това са доста неблагоприятни. Още през декември м.г. Франция и Германия обявиха, че според тях това би било “преждевременно”.

Засега няма знаци, че двете страни са променили позициите си, а към тях се присъединиха и Холандия и Финладния.
Париж предупреди, че „влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство би застрашило сигурността на Европа“, защото „ако базата данни на Шенгенското пространство попадне в ръцете на хора от международната организирана престъпност, цялата вътрешна европейска сигурност ще пострада“. Позицията на Берлин е, че има неизпълнени задължения и критики по отношение на съдебната система и корупцията.

При посещението си в София през февруари еврокомисарят по вътрешни въпроси Сесилия Малстрьом призова всички страни-членки, които имат някакви опасения относно приемането на България в Шенген, да ги формулират ясно. Ако има проблем с доверието, това трябва да бъде обсъдено открито, подчерта тя.

Решението за присъединяването към Шенген не се взима от Комисията, но ние се опитваме да бъдем полезни и да дадем ясна перспектива по този въпрос както за България, така и за Румъния, подчерта Малстрьом. Когато бъдат изпълнени всички технически критерии, решението трябва да бъде взето от страните-членки с единодушие, а засега няма такова.

По думите на евкоромисаря Шенгенският съюз се основава на технически критерии и техническо оборудване на високо ниво, но също така и на доверие, защото това е обща външна граница. “Ако има проблем с доверието, това трябва да бъде обсъдено открито. Аз призовавам страните-членки да поддържат диалог с България и с унгарското председателство, за да бъде намерен път напред, и да бъдат много конкретни в евентуалните въпроси и изискванията си”, заяви тя.

След Съвета на министрите на вътрешните работи в края на февруари българския министър Цветан Цветанов заяви, че решението за влизане на България в Шенгенската зона ще бъде взето през юни 2011 година. “Имаме вече една ясно изразена позиция за Шенген от всички европейски държави, с изключение на Франция”, твърдеше той.

Според него обаче “Франция няма конкретни доводи”. “Те правят връзка с механизма за оценка. Заявих пред експертите, че могат да изпратят хора по всяко врем да видят ситуацията. Прави се една цялостна оценка от самото начало, от влизането ни в ЕС”, обясни министърът.

Още същия ден Цветанов беше опроверган от говорителя на унгарското председателство, който заяви, че три страни-членки имат резерви относно готовността на Румъния и България за членство в Шенген, две от които са формулирали това писмено. На въпрос - ако мисията през март “прецени, че България е отстранила слабостите по границата си с Турция, може ли страната да бъде приета в Шенген, както беше планирано – от 1 април”, Гергей Полнер отговори: „Не, не, това съвсем не означава, че България може да бъде приета на 1 април, а че въпросът за готовността на страната за членство ще бъде разгледан отново от Съвета на министрите, когато страната изпълни всички технически критерии. А решението за присъединяване трябва да бъде взето единодушно от всички страни-членки.“
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5469 |15.03.2011 Синдикатите притискат Дянков заради скока на цените . 19| 4964 |11.03.2011 Синдикатите притискат кабинета заради цените . 24| 5735 |09.03.2011 Новите данъци стреснаха софиянци . 2| 5798 |29.12.2010 6 месеца гратис за новите лични документи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads