Реклама / Ads
7| 9400 |08.08.2008 НОВИНИ

Приватизираха БМФ, 350 млн. лв. от сделката – за пенсионерите

.
Българо-германският консорциум „Кей Джи Меритайм Шипинг” закупи 70 % от капитала на параходство „Български морски флот”. 350 млн. лв. от сделката ще бъдат приведени в Сребърния фонд, съобщи Петър Мутафчиев.
 

Това е третата голяма приватизационна сделка в областта на транспорта, след продажбата на превозвача "България Ер" и "Българско речно плаване".
Договорът за раздържавяване на БМФ бе подписан от директора на Агенцията по приватизация Тодор Николов и Явор Илиев - изпълнителен директор на „Кей Джи Меритайм Шипинг". Консорциумът бе единственият кандидат за 70 % от параходството, който отговори на всички критерии в конкурса. Според стратегията за приватизация на БМФ - останалите 30 % ще останат държавна собственост в следващите няколко години.
Транспортният министър Петър Мутафчиев заяви след подписването на договора, че е постигната много добра цена и финансови параметри по отношение на инвестициите и социалните гаранции. Той отбеляза, че това е третата сделка от началото на мандата му и изрази становище, че БМФ може да се развие като най-големия превозвач в нашия район.

bmf.jpg
Гюнтер Хан - собственик на „Мартрейд Шипинг & Транспорт" пък обеща, че БМФ ще бъде върнат до някогашните си позиции, но за това е нужна помощта на всички. „Аз смятам, че с качеството на хората, които имаме и нашето ноу-хау ще постигнем много", каза Хан.
"За мен това е една от най-добрите сделки, осъществявани по време на приватизационния процес у нас". Това заяви директорът на Агенцията по приватизация Тодор Николов след подписването на приватизационния договор. Според него поетият финансов ангажимент от инвеститорите (за продажбата - 440 100 000 лева и инвестициите 779 880 000 лева ) за над 1.2 млрд. лева е много добър. „При цена от 440 100 000 лева за 70 % от капитала на дружеството, то цялото дружество би струвало общо около половин милион долара, което е много добра цена", смята Николов. Той допълни, че са постигнати и сериозни ангажименти по отношение на социалната сфера. „Има известно намаляване на персонала през първите три години, но в първите пет години заплатите в БМФ ще се увеличават с 15 %, което означава на практика, че те ще се удвоят. По този начин - БМФ ще се конкурира с всички други шипингови компании", категоричен бе Тодор Николов.
Българският представител на българо-германския консорциум Кирил Домусчиев съобщи, че вече има определен борд на директорите на параходство „Български морски флот". Към момента не се предвижда изпълнителният директор на дружеството Христо Донев да бъде сменян. В административните звена обаче ще има големи промени. Стана ясно още, че „Кей Джи Меритайм Шипинг" преговаря за десет 34 000-тонни кораба, а в момента има поръчани три кораба в „Булярд".

Frognews.bg


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4785 |08.08.2008 150 руски танка нахлуха в Южна Осетия . 4| 4996 |08.08.2008 М. Плугчиева: ФАР, ИСПА и САПАРД са с критични пунктове . 2| 4587 |08.08.2008 Млади луднаха да се женят навръх 08.08.08 г. . 3| 4586 |08.08.2008 Светът става олимпиада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads