Реклама / Ads
19| 5303 |14.02.2011 НОВИНИ

Привикват пак Цветанов в подкомисията по СРС-тата

.
Цветан Цветанов
Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов за втори път ще застане пред депутатите от подкомисията за контрол над СРС-тата. Този път обаче разговорът ще бъде за прочетените от него в пленарна зала специални разузнавателни средства по случая с родилното отделение в болницата в Горна Оряховица.
 

Припомняме, че на 1 декември миналата година бяха арестувани четирима лекари от болницата, обвинени за убийство на новородено. На следващия ден те бяха освободени от съда и лекарската гилдия, включително депутати, обвиниха Цветанов в полицейщина и произвол. Вътрешният министър обаче оправда арестите и за да докаже, че става въпрос за умишлено убийство, отиде в парламента и прочете пред депутатите стенограмите от разговорите. Назначената петорна медицинска експертиза впоследствие опроверга тезата на министъра за вина на лекарите, като посочи, че бебето е било мъртвородено.

Четенето на СРС-та накара опозицията в НС да потърси отговорност от Цветанов за изнасянето на класифицирана информация. Народните избраници поискаха създаването на анкетна комисия в парламента, която да се разследва случая. Мнозинството обаче отхвърли искането с мотива, че има подкомисия по СРС, която, ако желае, може да се занимае със случая.

В резултат на това петимата депутати в състава на подкомисията са решили да изискат всички документи по случая. Те вече са поискали от МВР и прокуратурата информация за начина на разрешаване на СРС-та, начина на използването им. Депутатите също настояват да знаят и на какво основание са разпоредени подслушвателните устройства и каква е пълната информация, която е добита.

След като се запознаят с тези документи, народните представители ще извикат за ново изслушване вътрешния министър, който преди 10 дни бе поканен в подкомисията заради изтеклите разговори на Ваньо Танов, за които стана ясно, че са получени след използване на СРС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5245 |13.02.2011 Цв. Цветанов: Които искат оставката ми, искат да се дестабилизира страната . 28| 5524 |13.02.2011 Ст. Илчев: НДСВ не иска все още оставката на Цв. Цветанов . 22| 4789 |12.02.2011 О. Герджиков: Най-възловият министър е Цветанов . 91| 6741 |12.02.2011 Цв. Цветанов: Не съм съгласен със съда за Ал. Петров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads