Реклама / Ads
28| 4724 |10.04.2013 НОВИНИ

ЕК ни призова да действаме срещу безработицата

.
България да приложи всеобхватен пакет от мерки за справяне със сериозната структурна безработица, която застрашава икономическия растеж.
 

Това е една от препоръките в оповестения днес анализ на риска от макроикономически дисбаланси в отделните държави от Евросъюза, предаде БНР.

Процедурата е част от механизма за ранно предупреждение, който миналата година постави България сред група от 13 държави, чиято икономика е изложена на потенциални рискове.

Българският трудов пазар е пострадал много силно от кризата, фирмите масово са закривали работни места, вместо да намаляват заплати, в резултат от което заетостта у нас е сред най-драстично спадналите в ЕС.

Безработицата е концентрирана сред младите и нискоквалифицираните, които са най-уязвими. Расте и делът на трайно безработните. Всичко това застрашава икономическия растеж, смята Еврокомисията. Затова тя препоръчва сериозни усилия, включващи мерки на пазара на труда и в регионалната политика, както и образователна реформа.

Сред другите проблеми у нас, ЕК изненадващо посочва високата външна задлъжнялост – въпреки че България има втория най-нисък дълг в ЕС. Като контрамярка се препоръчва привличане на повече капитали в производството и по-добро усвояване на парите от еврофондовете. Комисията не очаква България отново да стигне до бюджетен свръхдефицит, но предупреждава за възможен риск от загуба на конкурентоспособност заради сравнително бързия растеж на цената на труда.

Корпоративната задлъжнялост в нефинансовия сектор е определена като повод за тревога. Според ЕК забавените плащания на кредити, наеми и доставки на стоки и услуги са доказателство за продължаващите трудности пред частния бизнес. Финансовият сектор у нас е запазил стабилността си, но доходността остава много ниска, както и ръстът на кредитите, което, според Еврокомисията, също излага на риск перспективите за икономически растеж.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 74| 5213 |08.04.2013 Сидеров призова Борисов и Станишев на дебат в "Арена Армеец" . 19| 5523 |08.04.2013 Райков призова ромите да не продават гласа си . 21| 6879 |11.03.2013 Смърт - заплашиха македонци; Да дойдат да се разберем, призова Б. Димитров . 17| 5387 |01.03.2013 Рекорд на безработицата в ЕС, в България - 12,4%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads