Реклама / Ads
3| 3759 |19.04.2017 НОВИНИ

Проданов: Програма за управление на практика няма

.
Константин Проданов
Управленска програма на практика няма. Това, което се предлага са общи приказки, стари идеи и механичен сбор от части от програмите на две политически сили, които се подготвят да ръководят държавата. Няма никакви конкретни мерки за възраждането на икономиката, без която няма как да постигнем ръст на доходите.
 
В същото време борбата за разпределянето на постовете е в разгара си. Това заяви в ефира на „Би Ай Телевизия“ председателят на АБВ Константин Проданов.
Управленска програма на практика няма. Това, което се предлага са общи приказки, стари идеи и механичен сбор от части от програмите на две политически сили, които се подготвят да ръководят държавата. Няма никакви конкретни мерки за възраждането на икономиката, без която няма как да постигнем ръст на доходите. В същото време борбата за разпределянето на постовете е в разгара си. Това заяви в ефира на „Би Ай Телевизия“ председателят на АБВ Константин Проданов.

По думите му непредставени в 44 Народно събрание са останали стотици хиляди българи, които са очаквали радикална промяна в начина, по който се ръководи държавата. „За мен съжалението, че не попаднахме в парламента, е свързано с това, че няма да можем да реализираме програмата и идеите, които имахме. Това са по същността си автентични леви политики, каквито в момента, за съжаление, няма да се провеждат. Това, което видях в програмата, ако то изобщо може да се нарече така, това което пуснаха в публичното пространство патриотите и ГЕРБ, е един сбор от общи приказки и пожелания. Механично преписване от програмите на едните или другите. Това са неща, които вече са ни сервирани през предходните години, като магистрали и саниране, все зони изпълнени с проблеми. Нещо, което лично мен много ме обезпокои е, че те говорят за поетапна демонополизация на здравната каса. Т.е. за повече пазар в здравеопазването. Според мен трябва да се движим точно в обратната посока. Оказа се също, че патриотите, когато са говорили за 300 лева минимална пенсия са имали предвид 200 лева, което ще рече, че занапред когато те говорят нещо трябва да го редуцираме с поне 33 процента. Тук оставям на страна колко погрешно е да се коментират само най-ниските пенсии и с това да се демотивират всички останали, които са се осигурявали на реалните заплати и имат стаж“. „Това, което се случва напомня ситуацията от 2013 година, когато голяма група хора останаха непредставени в парламента, а тези, които влязоха са онези, за които народа на висок глас каза: „Не ви искаме“. Всичко това са предпоставки за бъдеща нестабилност“, посочи той.

Според Проданов в програмата за управление, която се предлага в момента отсъстват напълно радикалните идеи за съдебна реформа, за каквато повечето партии се обявяваха преди изборите. „За мен като икономист много обезпокоително е и че се говори пожелателно за брутен вътрешен продукт от около 120 милиарда в края на управленския мандат. Това прави ръст около 6 процента на година. В същото време няма една мярка, с която ясно да бъде показано как ще бъде постигнат такъв растеж“, посочи той. Според него предложенията за административно облекчение за бизнеса и общите постановки, говорещи за развитие на капиталовия пазар не могат да донесат такъв ръст на БВП. „Няма как да имаме високи доходи без икономика, която да произвежда продукт с висока добавена стойност. Трябва ни развитие на производства като електроника, роботика, биотехнологии. В същото време в така наречената програма виждаме предложения за урегулиране на охранителния бизнес и нищо за развитие на високите технологии и инвестиции в икономиката. На практика така всичко остава в сферата на пожеланията, на общите приказки и алабализмите“.


Според лидера на АБВ в момента управляващите се занимават основно с разпределянето на постове и синекурни длъжности, а подминават важните за държавата и хората теми, включително и тези, свързани с международната обстановка, които пряко ни касаят. „Пренебрегва се например факта, че в държава на южната ни граница преди няколко дни буквално беше дадена неограничена власт на човек, чиято основна доктрина е идеята за т.нар. „Ислямска дъга“. Това е нещо, което директно заплашва нашата териториална цялост. Освен това в България има и директен проводник на този неоосманизъм, под формата на поне една политическа партия, а също така и през Мюфтийството, в което турския Дианет от години прави каквото си иска, а негови емисари шетат в Родопите и Лудогорието, абсолютно необезпокоявани. Тези емисари използват исляма за прокарването на външнополитически цели. Това е абсолютно недопустимо, но не се коментира“, заяви Проданов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5518 |13.04.2017 Нинова: Общата програма на ГЕРБ и ОП е тежък подарък за българите . 6| 6276 |13.04.2017 Ерменков: Кашата на управленската програма е без цел . 2| 6398 |13.04.2017 Каролев: Програма 21 не е нищо особено . 4| 4095 |30.03.2017 Марешки: Искаме да сме в управлението с министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads