Реклама / Ads
6| 4592 |05.02.2011 НОВИНИ

ЕС с проект за намаляване на енергийната зависимост

.
Единната енергийна стратегия до 2020 ще струва на ЕС 1 трилион евро. Такъв обем инвестиции общността планира да вложи в изграждане на нова енергийна инфраструктура вътре и извън границите на Европа, в развитие на алтернативни източници и повишаване на ефективността на използваната енергия, създаване на единен пазар на газ и електричество и ограничаване на доминиращата роля на големите енергоконцер
 

Лидерите от Европейския Съюз (ЕС) днес се споразумяха да слеят и укрепят енергийните си мрежи, което дава нов тласък на възобновяемата енергетика и ще допринесе за ограничаване нарастващата зависимост на Европа от изкопаемите горива, съобщава Ройтерс.

Всяка година Европа дава 2,5% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за внос на енергия, но трябва да овладее тази тенденция, заяви на първата енергийна среща на върха на ЕС председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Това се равнява на 270 млрд. евро годишно за петрол и 40 млрд. евро за газ.

"Големи усилия са необходими за модернизиране и разширяване на енергийната инфраструктура в Европа", се посочва в документа, приет на срещата.

"Намаляването на газовите емисии с 80-95 процента до 2050 г. ще изисква революция в енергийните системи, която трябва да започне сега", се допълва в декларацията. В документа е залегнало и схващането, че секторът не осигурява подобаваща инфраструктура, и че скоро данъкоплатците ще трябва да се намесят.

Признава се, че предвид нарастването на екологичната енергия е необходима високотехнологична електроразпределителна мрежа, оценявана на около 200 милиарда евро, която да пренася вятърна енергия от север и да слънчева от средиземноморските към централните градове като Париж и Прага.

Лидерите призоваха Европейската комисия да разработи стандарти за зареждане на електрически автомобили, изграждане на "интелигентни" мрежи, обслужвани от компютри, и произвеждане на устойчиви биогорива, както и стратегия за финансиране на реформата на енергийната мрежа.

ЕС трябва колкото е възможно по-скоро да изгради "надеждно, прозрачно и основано на правила" енергийно партньорство с Русия,
се посочва в текста на изявлението след срещата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5035 |04.02.2011 Барозу представи енергиен проект засягащ България . 49| 4946 |02.02.2011 Овчаров: АЕЦ ”Белене” е най-добрият енергиен проект в Европа . 3| 5151 |16.01.2011 К. Кънев: Проектозаконът за клеветата е стъпка в погрешна посока . 1| 4844 |12.01.2011 Наказват общините за лош строителен проект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads