Реклама / Ads
9| 5107 |06.07.2010 НОВИНИ

Проектът "Белене" готов за старт

.
По проекта за АЕЦ „Белене" бяха постигнати много положителни резултати. Фактически може да се каже, че проектът е приключен - подготвени са документите за неговото осъществяване.
 
Това каза вицепремиерът на Русия Виктор Зубков, след срещата си с премиера Бойко Борисов, предаде „Фокус".
По думи на Зубков преговорите са били проведени в конструктивен дух и са били детайлни.
"Постигната е най-високата възможна сигурност на обекта", заяви той. „Имало е много забележки, по-които са дадени отговори".
От своя страна, Борисов заяви: „Руската страна е запозната, че на мястото на строежа на АЕЦ „Белене" има един гьол. В Пътната карта сме определили много ясно задачите, които имаме ние и те - привличане на европейски инвеститори, точна цена за след седем години, когато трябва да е пусковият срок, точен разчет на кого и по колко ще се продава електрическата енергия, финансирането по етапи, отговорник от българска страна - НЕК, а от руска „Атомстройекспорт".
Борисов се надява до септември да има резултат по всички тези въпроси. Водят се активни разговори с Европейската комисия, със сръбския премиер за миноритарно участие в проекта. „С една дума, руската страна ме разбира много по-добре, отколкото нашите опоненти в България", каза Борисов.
Руската страна е поела ангажимент в четвъртък да коментира цената на газа за България, каза още премиерът.
По думите на Борисов експертите не са могли да дадат информация как се формират цените на синьото гориво за крайните потребители на газ в България. Повтаря се схемата с електроразпределителните дружества - от „Газпром" излиза евтин газ за България, а цената до крайните потребители е съвсем друга. „Не мога да си обясня къде по посредниците се начисляват цените, които отиват до крайни потребител", коментира премиерът. Борисов е поставил задача на Димитър Гогов до сряда да докладва как и при кого отива разликата.
„Разбрахме се с руската страна да бъдем точни и коректни и да разберем къде изтичат парите - да не стане така, че ние да понижаваме цените, а крайният потребител да не разбере, че сме го направили", каза още премиерът.
Въпросът за цената на газа е бил справедливо повдигнат, смята руският вицепремиер Виктор Зубков. Той е поел ангажимента - да докладва на премиера Путин и за това, че могат да се предприемат конкретни действия в условията на криза, за да се направи корекция в цената, въпреки че цената вече е определена до 2010 - 2011 година и тя възлиза на 90% от пазарните цени. Руската страна била обезпокоена от това, че има голяма разлика в цената на входящия газ и тази за крайните потребители. „Газпром" поддържа мониторинг на цените в европейските страни и има числа в България, които предизвикват безпокойство, смята Зубков.
„Иначе може да се стигне до ситуация, да постигнем нива на цени, които удовлетворяват страната, но това да не бъде почувствано от потребителите", коментира Зубков.
По отношение на проекта „Южен поток" остава въпросът с наличните тръби, по които в момента се транспортира руски газ. Получено е уверение, че тази инфраструктура ще се използва, с не по-малък капацитет от този, който се използва в момента, добави още той.
Печалбата за България от този проект ще се удвои и утрои, смята премиерът. В четвъртък българска делегация ще замине за Русия за изчистване на детайлите. С привличането на външни експерти, ще бъда направено най-доброто за двете страни. Сегашният транзит за Гърция и Турция ще остане по старите тръби, каза премиерът. Двойното увеличение на капацитета на "Южен поток" ще отиде за Западна Европа. От българска страна партньор по проекта ще е „Булгартрансгаз".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5323 |25.06.2010 Вестервеле: Германия е готова да инвестира в България . 13| 5699 |19.06.2010 Н.Караджова: България няма нужда от референдум за "Белене" . 27| 6019 |16.06.2010 Р. Овчаров: Гьолът "Белене" ще се напълни с български шарани, а Дянков е Кашпировски . 0| 5040 |14.06.2010 Здравеопазването пред колапс, пациентите - готови за стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads