Реклама / Ads
7| 8759 |10.11.2019 НОВИНИ

Проф. Александър Маринов: ГЕРБ и Бойко Борисов са в началото на края си

.
Президентът очевидно няма да се поддаде на опити чрез ласкателство, подкупване или заплахи да одобри този начин на управление на държавата. ГЕРБ и Бойко Борисов са в началото на края си. Това каза пред Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов.
 

“Ерозията на общественото доверие и подкрепа се ускорява и непременно много скоро ще се отрази върху политическия живот, позициите на партиите и начина на управление на страната. Политиците не желаят да разглеждат сериозно този проблем, но се чудя как хора, които минават за експерти и имат научни степени, могат да твърдят, че няма нищо страшно в това една партия да загуби 1/3 от избирателите си. Това е страхотно тежък фактор. В една нормална държава партия, която загуби 1/3 от избирателите си, дори да е спечелила, преминава в режим на кризисно управление. Доверието на хората, изразено в подкрепа, а не владеенето на властта, парите и възможността да прилагаш институционални хватки, е най-важният ресурс в политиката. Нямаш ли доверието и подкрепата на хората, то си обречен да изгубиш властта”, обясни той.


Проф. Александър Маринов каза още, че на мнозинството от хората вече не му понася настоящия брутален, агресивен и користен начин на упражняване на властта.


Премиер и президент не са в явна война, а са в постоянна опозиционна битка и съперничество, от двата модела единият е излишен, каза още проф. Александър Маринов.


“От една страна министър-председателят не може да преглътне съкрушителната загуба, която му нанесе държавният глава и се стреми по всякакъв начин със своите способи и начин на мислене да му отмъщава. От своя страна президентът очевидно няма да се поддаде на опити чрез ласкателство, подкупване или заплахи да одобри този начин на управление на държавата. Така че няма как да се стоплят отношенията”, отбеляза политологът.


Проф. Александър Маринов обясни, че между премиера и президента има разбирателство, но само по конкретни поводи. То обаче е словесно и бързо изчезва, защото не води до практически резултат.


Във връзка с прогнозите на бившия президент Росен Плевнелиев, че се очаква генералска битка, политологът коментира, че не може да бъде поставен знак за равенство между Бойко Борисов и Румен Радев като генерали.


Единият е назначен генерал поради заемането на определена длъжност, а другият е истински и израснал през всички стъпки на войнската кариера, посочи проф. Маринов. Той уточни, че не предвижда подобна битка, защото за следващият президентски мандат участниците в сблъсъка ще бъдат други.

 

Повечето партии губят доверието на своите избиратели, особено силно се проявява при управляващите в момента, обясни проф. Маринов. Той допълни, че е необходимо партиите да проявят здрав разум и да направят сериозен анализ за изборите.

 

„Първите коментари и оценки, дошли от партийните централи не са окуражаващи в това отношение, нещо повече – те говорят неадекватно. Един път те говорят за неискреност и стремеж да се заблуждава обществеността. Втори път говорят за нежелание да се посочат истинските проблеми, които са на лице по отделно за всяка от основните партии, а има и някои общи проблеми. Общият проблем е, че повечето партии губят доверието на своите избиратели и особено силно това се проявява при тези, които управляват държавата в момента. Това би трябва да е сериозен повод за анализ и изводи“, допълни той.

 

Проф. Александър Маринов уточни, че ако трябва да се говори за подготовка за следващите избори тя трябва да започне с анализ. Според него всички партии смятат, че могат да продължават без промени. ГЕРБ смятат, че могат да продължат да печелят с досегашните си инструменти, а БСП разчитат, че ерозията на ГЕРБ ще е достатъчно силна и левицата рано или късно ще излезе на първа позиция. Наблюдават се сериозни слабости, вещаещи не подобряване, а влошаване, добави политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4405 |09.11.2019 Проф. Томас Линденбергер: Крайната десница си присвои лозунгите на антикомунистите в ГДР . 2| 4803 |08.11.2019 Младен Маринов: Ще има 10 % увеличение на полицейските заплати през 2020 г. . 5| 5057 |07.11.2019 Проф. Николай Спасов: Еволюцията на човека започва в Европа . 7| 6409 |06.11.2019 Проф. Иво Христов: Борисов почисти местните структури, които не са му лоялни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads