Реклама / Ads
11| 5699 |02.12.2020 НОВИНИ

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината може да е много полезна, но ние още не знаем

.
Проф. Андрей Чорбанов
Темата за световната пандемия не може да има импровизации. Голяма част от учените стъпват на информация. В света на науката има спорове, но ние трябва да се съобразим със световните изследвания. Това каза по БТВ проф. Андрей Чорбанов - имунолог от БАН.
 

Като всички хора се страхувам от вируса. Възниква въпросът дали ще мога да се предпазя. Отговорът е „не“.  Хората се объркват и предпочитат едно мнение. Всяко друго мнение е ексцентрично.

 

Доказано е, че паниката и угнетеността тежко влияят на имунната система. Засилването й в повече няма да доведе до добър имунитет. Тя работи в една норма.

Ковид ще спре и няма да е заради масовата ваксинация. Има много висок процент позитивни. В огромният процент хора вирусът няма да е дедективен. Около 50 процента на хората имат високо ниво на Т-клетъчна защита. Моля ви, спрете да говорите за антитела.

 

В много случаи те имат негативно влияние. Смята се, че антителата могат да бъдат проводник на вируса. Няма да кажа, че ваксините са лош Твърдо заставям зад ваксинопрофилактиката. Но много кратки са сроковете, в които са проведени тестовете за ваксините срещу коронавируса. Никой не съобщава научни данни. Проблемът е, че изборът на тестови групи. Нито една голяма фирма не прави целеви групи, които са най-уязвими-бременни, деца, възрастни. Тествани са млади и здрави хора. Това поставя под съмнение доколко са обективни. От 3 до 5 процента от населението не реагира на ваксини и инфекции.

 

Ваксинация се прави на заболявания с много висока смъртност. Ваксината срещу ебола беше пусната след 5 години-това лято. Ваксината може да е много полезна, но ние още не знаем. Предварителните изследвания показват, че те имат допустими странични реакции. Въпросът е какво ще се получи при ваксинирането на рисковите групи. Ние няма да произвеждаме и да продаваме ваксини.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 14963 |02.12.2020 Проф. Ангелов, да не стане като с фурмите от Абу Даби? Знаеш защо . 33| 6771 |30.11.2020 Проф. Георги Момеков: Българите искат да пият хапчета срещу COVID-19 и след това да се държат като идиоти . 20| 7438 |30.11.2020 Проф. Генчо Начев: Парите в здравеопазването изтичат като вода в пясък . 25| 6124 |27.11.2020 Проф. Андрей Чорбанов: Кризата не се управлява добре. Лятото беше времето за подготовка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads