Реклама / Ads
1| 4448 |11.10.2018 НОВИНИ

Проф. Ангел Димитров: Фалшива новина е, че Македония иска промяна в учебниците

.
проф. Ангел Димитров
Ние не водим преговори с македонската страна, ние водим научна дискусия, в нея няма компромиси. Българската страна има ясни позиции. Научните критерии и позиции не могат да се променят от нечии желания.
 

Това заяви в предаването „Лице в лице“  проф. Ангел Димитров , който е съпредседател на Българо-македонската комисия  по повод твърденията, че Македония има претенции как да бъдат представени границите на Самуилова България в македонските учебници.

 

Фалшива новина е, че Македония иска промяна в учебницит. Няма нищо достоверно в тези твърдения в скопските медии. Едно таково твърдение говори за липса на политическа култура. Когато искаш да заемеш позиция трябва да получиш информация от където тя се намира. Има протокол от заседанието ни има наши отчети в Министерството. Който иска може да получи информация. Ние не крием нищо,  това са нашите принципи, заяви проф. Димитров.

 

Първото заседание беше по-скоро организационно за установяване на правилника и плануване на следващото ни заседание. Добронамерени сме едни към друг с колегите.

 

Договорили сме се да предложим общи дати и събития, които двете правителства да одобрят да се честват и отбелязват заедно в двете държави. Включително има и дати свързани със цар Самуил.

 

Професор Димитров обясни, че все още няма никакви крайни решения и заключения. Има планувоана размяна на  още бележки и чак тогава ще има произнесяне по редица въпроси.

 

На въпрос какви са колегите от македонска страна, професорът обясни, че не е коректно да се коментират персонално колегите му, но намира, че част от комисията е нехомогенна, от гледна точка на нагласи и пристрастия, но всички са професионалисти. Задачата на комисията е с размяната на аргументи да се стигне до историческата правота, допълни още професорът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4076 |11.10.2018 Адвокат Рангелов: Примитивният човек не мисли като нас, действа с животински инстинкт . 3| 5977 |10.10.2018 Проф. Александрова: Искат да фалират най-голямата онкологична болница . 10| 5823 |10.10.2018 Проф. Пантев: Нагло е условието да се извади Македония от учебниците по история . 3| 3601 |09.10.2018 Адв. Л. Рангелов: Убиецът на тв водещата го чака доживотен затвор без право на замяна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads