Реклама / Ads
4| 4954 |15.06.2019 НОВИНИ

Проф. Ангел Димитров: Северна Македония все още гледа на нас като на враг

.
Проф. Ангел Димитров Източник: БГНЕС
„Имаме една година зад гърба си и досега сме достигнали до обща позиция единствено по отношение на праисторията и античността. Дори за Средновековието още не сме стигнали до крайните резултати. Аз имам съмнения, че това ще се случи и през септември“.
 

Това заяви пред БНР проф. Ангел Димитров - съпредседател от българска страна на съвместната комисия по историческите въпроси между България и Северна Македония.

 

По думите му един от големите проблеми в работата на комисията е в честотата и интензивността на заседанията. Искаме да стигнем до реални резултати в обозримо време, иначе бихме могли с години да водим дискусии помежду си, които не са чак толкова плодоносни, обясни той.

 

„Вече минаха 2 години след подписването на Договора за приятелство и добросъседство, но някакви видими, сериозни резултати в приложението на този договор засега все още аз не виждам. Това се отнася не само за работата на комисията, а и за други сфери на междудържавното общуване. … Интерпретацията на миналото в двете страни, големите, фундаменталните различия, всъщност са свързани с дълбинните нагласи, които се проявяват във всички сфери на общуване. Когато в нашата млада съседка все още анализът на миналото е такъв, че България не само че не е смятана за приятел, че имаме обща история, а че едва ли не е един традиционен враг, който е отнел историята и е направил още куп неща, гледани с лошо око – нещо, което е исторически невярно, тогава тези нагласи няма как да не се отразяват и в общуването във всички сфери“, коментира проф. Ангел Димитров.

 

Той подчерта, че в Северна Македония не бързат с изпълнението на договорите. Според него те смятат, че самият акт на подписване на договорите е достатъчна гаранция. България обаче не е готова чак толкова дълго да чака, категоричен е дипломатът.

 

Предложението от македонска страна - да отбелязваме заедно паметта на Гоце Делчев, е съгласувано политически, категоричен е проф. Димитров и добави:

„Това беше опипване на терена, макар и грубо направено, за това до каква степен България е готова да признае постулатите на македонизма“.

 

Политическата криза в Скопие чука на вратата, изказа мнение проф. Ангел Димитров във връзка с липсата на покана за преговори за европейско членство.

Ако през лятото не получат покана, трябва да се тръгне или към ремонт на кабинета, или към предсрочни избори, както заяви самият премиер Зоран Заев.

 

„Искрено се надявам, че те ще намерят най-верният отговор, а той според мен минава и в една по-категорична и самокритична оценка на отношенията с България. От друга страна се притеснявам, че обстановката на Балканите може да се усложни“, коментира проф. Димитров. Той твърди, че Западните Балкани са политически най-сеизмичната част на Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 8237 |14.06.2019 Проф. Слатински: Седем са смъртнте гряха на властта през последните 10 години . 4| 5323 |12.06.2019 Проф. Татяна Дронзина: Там, където отсъства държавата, има мафия и тероризъм . 7| 5543 |11.06.2019 Проф. Татяна Дронзина: Момчето от Пловдив се е срещало на живо с вербовчика от ИД . 4| 4466 |11.06.2019 Проф. Ангел Димитров: Различията ни със Северна Македония са фундаментални

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads