Реклама / Ads
18| 4353 |22.07.2020 НОВИНИ

Проф. Асен Балтов: Имаме си работа с ”непослушен вирус”. Има притеснителни тенденции

.
Проф. Асен Балтов Източник: БГНЕС
Над 300 са заразените с коронавирус за изминалото денонощие - това е драстичен скок, който усложнява епидемиологичната картина в страната. Голям е обаче и броят на направените тестове през изминалото денонощие - 5365.
 

Обезпокоителен обаче е фактът, че броят на излекуваните пациенти е по-малък в сравнение със заболелите.

 

“Това е тенденция, която продължава дълго време. Броят на активните случаи също е много висок”.

 

Това коментира пред bTV директорът на УМБАЛСМ “Пирогов” проф. Асен Балтов. Той предупреди - ако тенденцията се запази такава, здравните заведения ще бъдат натоварени.

 

“15% от активните случаи имат усложнения и се приемат в болница. В момента целият капацитет на „Пирогов“ за пациенти с коронавирусна инфекция е зает. Само за последното денонощие са приети 14 пациенти със средно тежка и тежка форма на заболяването”, обясни проф. Балтов.

 

Профилът на заболелите лица също се променя, отбеляза медикът. Това е още един притеснителен фактор, който задълбочава епидемиологичната криза в страната - заразени са все повече млади хора, като голям брой от тях прекарват инфекцията тежко без да имат съпътстващи заболявания.

 

Това отново доказва, че си имаме работа с „неприятен и непослушен вирус“, което се доказва и от факта, че много от прогнозите за неговото затихване със затоплянето на времето и други подобни не се изпълниха, заяви проф. Балтов, който смята, че за следващите 4 дни броят на заразените в световен мащаб ще скочи с 1 милион, а това ще се отрази неминуемо и в България.

 

Трябва да спазваме мерките и да носим маски на закрито, препоръча лекарят и от беляза, че дори американският президент Доналд Тръмп е променил мнението си за маските, макар че първоначално е бил против тях.

 

65 медици в „Пирогов“ са преболедували коронавирусна инфекция, мнозина вече са се върнали на работа. В момента имаме вече натрупан опит как да избягваме заразяване и сме успели да изградим „защитна стена“, каза Балтов.

 

Само 10% от пациентите, които са на апаратна вентилация успяват да се възстановят, при тях е най-голям процентът на смъртни случаи, каза директорът на "Пирогов".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7725 |21.07.2020 БХК поиска проверка на Иван Гешев за огласените записи на Божков . 16| 4292 |21.07.2020 Шефът на ”Пирогов” проф. Асен Балтов: Опасността не е преминала! . 74| 7322 |19.07.2020 Проф. Минеков: Ние, гражданите, сме тези, които трябва да срутим тази система . 12| 4551 |19.07.2020 Проф. Cтoимeнoвa: Надявам се на обективността на българския съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads